Dogovorili da će se nastaviti dogovarati

Žučna rasprava i mučna atmosfera na sjednici Kriznog štaba: Opet se zakuhalo zbog KCUS-a i Opće bolnice

Front 02.11.20, 15:38h

Žučna rasprava i mučna atmosfera na sjednici Kriznog štaba: Opet se zakuhalo zbog KCUS-a i Opće bolnice
Rasprava je bila sve samo ne akademska. Na momente je bila i prilično žučna, otkrivaju izvori Oslobođenja

 

Sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koja je održana danas, protekla je u prilično mučnoj atmosferi, saznaje Oslobođenje od izvora bliskih štabu.

 

Tema razgovora je ovaj put bilo utvrđivanje puta pacijenta, a zapravo se rasprava svela na to kako oboljele od koronavirusa smjestiti u Opću bolnicu, a da KCUS i dalje ostane zatvoren za Covid pacijente. Kako su novinari Oslobođenja uspjeli saznati, tokom cijelog sastanka članovi Kriznog štaba su vršili pritisak na predstavnike Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" da daju svoj pristanak za smještaj svih lakših i srednje teških pacijenata u ovu bolnicu, a da na Podhrastovima ostanu samo teški pacijenti, koji trebaju respiratornu podršku.

 

Rasprava je bila sve samo ne akademska. Na momente je bila i prilično žučna, otkrivaju izvori Oslobođenja.

 

- Na kraju je odlučeno da će se u Opću bolnicu smještati svi srednje teški i lakši pacijenti uz zaključak da će se, kada se skoro pa popuni predviđenih 30 posto kapaciteta bolnice, ponovo sjesti i razgovarati šta i kako dalje. Tih 30 posto je zapravo 97 kreveta, što znači kada se popuni nekih 90 kreveta Krizni štab će razgovarati o narednim koracima. S obzirom na broj oboljelih u Sarajevu, kao i svakodnevne podatke o broju novozaraženih osoba, ovaj kapacitet će se dostići već za dan ili dva, što znači da bi Krizni štab do kraja sedmice ponovo mogao raspravljati o tome gdje smjestiti pacijente. Što je najtužnije, u vrijeme dok raste broj oboljelih, ali i nažalost i preminulih u Sarajevu, u Kriznom štabu se ne govori o otvaranju Kliničkog centra za Covid pacijente. Ide se na to da Opća bolnica zapravo u cjelosti postane Covid bolnica, kazali su izvori Oslobođenja.

 

Ono što je zabrinjavajuće je da je Sarajevo daleko ispod evropskih, pa i bh. standarda u pogledu bolničkog zbrinjavanja pacijenata. Tako je u svim evropskim državama, od ukupnog broja oboljelih, na bolničkom liječenju njih oko 14 posto. Čak i u BiH, iako dosta niži nego u Evropi, taj procenat je znatno veći nego u Sarajevu. Naime, u prosjeku je u većini kantona u FBiH hospitalizovano oko osam posto oboljelih, dok je u Sarajevu na bolničkom liječenju samo četiri posto pacijenata. Preciznije od 3.338 aktivnih slučajeva, bolničku njegu je uspjelo dobiti ukupno 134 pacijenta, od čega 103 u izolatoriju Podhrastovi i 31 u Općoj bolnici.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI