Jutros na Kliničko-bolničkom centru Crne Gore

U 82. godini umro mitropolit Amfilohije: Imao koronu, ali zadnji test bio negativan

Hronika 30.10.20, 09:35h

U 82. godini umro mitropolit Amfilohije: Imao koronu, ali zadnji test bio negativan
Mitropolit Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, preminuo je jutros u 8.20 sati, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

Mitropolit je preminuo na Kliničko-bolničkom centru Crne Gore, poslije primanja svete tajne pričešća, pišu Nezavisne.com.

 

O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena.

 

"Večan spomen i Carstvo Nebesko", naveli su iz Mitropolije.

 

Rođen je kao Risto Radović, sin Ćire i Mileve Radović, na Božić, 7. januara, 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.

 

Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

 

Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Odatle je prešao u Atinu, u kojoj je, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, doktorirao, a tezu, koju je pisao na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, branio uz najvišu ocjenu.

 

Potom je godinu dana proveo na Svetoj gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu "Sveti Sergije" u Parizu od 1974. do 1976, gdje je, uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršio i francuski jezik.

 

Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gdje je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

 

Po povratku u Beograd izabran je za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, da bi krajem 1985. bio rukopoložen za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1991. godine došao na Cetinje kada biva ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i egzarha pećkog trona, preuzevši titulu kojom se prije mitropolita Amfilohija služio vladika Vasilije.

 

Predavao je na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 1980. do 2005, kada se povukao zbog mnoštva obaveza. Pored teologije i filozofije, bavio se esejistikom i prevodilaštvom.

 

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda od 21. maja 2010, imenovan je za administratora Eparhije raško-prizrenske, a prestao je to biti 26. decembra 2010. godine nakon uvođenja episkopa lipljanskog gospodina Teodosija u tron episkopa raško-prizrenskih.

 

Na redovnom majskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora, održanom u periodu od 17. do 26. maja, mitropolit Amfilohije je imenovan za administratora novoosnovane Eparhije buenosajreske.

 

Mitropolit Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog.

 

Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu, navode Nezavisne.

 

Mitropolit Amfilohije je 6. oktobra primljen na bolničko liječenje na Odjeljenje pulmologije Kliničkog centra Crne Gore nakon što je test pokazao da je pozitivan na virus korona.

 

Amfilohije je retestiran 20. oktobra, kada je test na koronavirus pokazao da je negativan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI