PRIVATNOST VIŠE NE POSTOJI

Ko vam sluša razgovore: I kriminalci su 'uspaničeni', počeli da koriste mobilne telefone za jednokratnu upotrebu!

Tehno 29.10.20, 19:58h

Ko vam sluša razgovore: I kriminalci su 'uspaničeni', počeli da koriste mobilne telefone za jednokratnu upotrebu!
Tehnologija koju koriste policija i bezbjednosne službe širom svijeta davno je prevazišla obično prisluškivanje i čitanje poruka

 

 

Izvor: Aljazeera Balkans
Piše: Ivan Trajković

 


Aleksandar Graham Bel bi danas bio veoma ponosan - u svijetu se trenutno koristi više od tri milijarde smartfona i još oko dvije milijarde "običnih" telefona. Škotski pronalazač, koji je 1876. godine obavio prvi "pravi" telefonski razgovor, smatrao je da će svijetu biti potrebno maksimalno milion telefona. "Telefon treba da ima svaka gradska kuća, biblioteka, željeznička stanica i krčma", govorio je tada Bel.


Od same pojave telefona javila se želja, kao i potreba, da se razgovori prisluškuju. U periodu između dva svjetska rata u tadašnjoj Njemačkoj postojala je služba pod nazivom "Horabteilung" pri Ministarstvu informisanja, kojoj je jedini zadatak bio prisluškivanje telefonskih razgovora. Poslije Drugog svjetskog rata prisluškivanje će postati prava umjetnost i dovešće do razvoja mnogih tehnologija, koje su prvo korištene u vojne svrhe, a danas se mnoge od njih koriste i u svakodnevnom životu.


Privatnost više nije privatna


StingRay je naziv uređaja za presretanje mobilnih komunikacija, a dio je klase uređaja nazvane IMSI presretač (IMSI je jedinstveni broj i identitet svakog mobilnog uređaja). StingRay (Morska raža) je i ime koje se koristi za sve slične uređaje, kako one vojne, tako i one koje koriste civilne službe. Iako je tehnologija iza rada ovog uređaja komplikovana, u suštini se radi o tome da StingRay uređaj simulira baznu stanicu te se mobilni uređaji u određenom krugu "prikače" na ovaj uređaj, umjesto na pravu baznu stanicu operatera. Tada je osoba koja kontroliše StingRay u mogućnosti da preko posebnog softvera preuzme poruke sa uređaja ili snima i sluša razgovore. Zbog ovoga se IMSI presretači zovu i "Simulator bazne stanice".


Najpoznatiji proizvođač ovakvih uređaja je Harris korporacija iz SAD-a, mada se slični uređaji proizvode i u Njemačkoj, Izraelu i Kini. Ovakvi uređaji se prodaju samo državnim službama ili organizacijama, a prosječna cijena se kreće 150.000 dolara. Postoje razne verzije ovih uređaja - Mark 1, SR II, kao i najnovija verzija pod imenom Crossbow.


Policije i bezbjednosne službe širom svijeta koriste ovakve uređaje za legitimne akcije - prate se telefoni raznih kriminalnih grupa, terorista i trgovaca drogom. Zahvaljujući upotrebi ovih uređaja, uspješno je presretnuto na hiljade pošiljki narkotika, a kriminalci su postali toliko "uspaničeni" da su počeli da koriste mobilne telefone za jednokratnu upotrebu (što možemo vidjeti i u mnogim filmovima i serijama koje prikazuju ovu tematiku).


Takođe, snagama reda je veoma bitno da povežu određene osobe sa tačnim IMSI brojem uređaja, kako bi dokazale da je u pitanju osoba koja je vlasnik nekog uređaja upotrebljenog u nekoj vrsti kriminalne aktivnosti.


U većini zemalja je korišćenje IMSI presretača regulisano zakonima o bezbjednosnim službama, mada je u većini zemalja Evropske unije potreban i poseban sudski nalog i saglasnost operatera za korišćenje ovakve opreme i vršenje aktivnosti nadzora i presretanja poziva.


Kad svi slušaju, niko ne govori


Srđan Tasić, IT stručnjak i programer, kaže da je industrija ovakvih proizvoda veoma napredovala u posljednjoj deceniji.


"Bezbjednosni i vojni budžet je u svakoj zemlji među najvećima, a gdje je novac tu su i proizvođači. Ni najveće tehnološke i softverske firme nisu 'imune' na potrebe bezbjednosnog sektora. Tako, na primjer, kompanija Amazon ima svoj AWS program skladištenja podataka, koji koriste agencije FBI i DHS i još preko 6.000 državnih službi u SAD-u. Tu je i gigant Google, koji je čak razvio poseban Dragonfly pretraživač interneta, koji bi kineskim vlastima omogućavao da tačno prate aktivnost svakog svog građanina na Internetu", kaže Tasić.


StingRay tehnologija se može koristiti i iz aviona. Tako je Digital Receiver Technology, kćerka-firma kompanije Boeing, napravila uređaj DRTBOX. Ovaj uređaj se montira na avion ili helikopter i može da "ukrade" mobilne korisnike i njihove podatke u krugu od par kilometara iz vazduha.


Novije verzije ovih uređaja (naročito one koje se koriste na Bliskom istoku) imaju mogućnosti presretanja 4G veza i internet komunikacija. Takođe, vojne verzije mogu i da u realnom vremenu dešifruju pozive sa mobilnih telefona ili digitalnih radio stanica.


IMSI presretači se mogu koristiti i u raznim drugim civilnim aplikacijama, na primjer spriječiti teroriste da aktiviraju bombu ili eksploziv putem mobilnog telefona, ili da pruže tačnu lokaciju nestalih osoba, naročito kada su u pitanju slučajevi otmica ili talačkih kriza.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI