Macron se obratio javnosti

'Francuska je pod napadom! Pojačat ćemo sigurnosne mjere oko škola i više nego udvostručiti broj vojnika'

Front 29.10.20, 18:47h

'Francuska je pod napadom! Pojačat ćemo sigurnosne mjere oko škola i više nego udvostručiti broj vojnika'
Ako nas napadaju, to je zbog naših vrijednosti, vrijednosti slobode i naše namjere da ne popustimo teroru, rekao je Macron

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je stigao u Nicu, poprište današnjeg krvavog terorističkog napada, te se obratio javnosti.

 

Macron je oštro osudio dašanji napad u tom gradu, koji je opisao kao "islamistički teroristički napad".  U tom je napadu, podsjetimo, napadač nožem ubio troje ljudi kod crkve.

 

"Francuska je pod napadom islamista, ali neće odustati od svojih vrijednosti", rekao je Macron.

 

Najavio je da će pojačati sigurnosne mjere oko škola, dodavši kako će više nego udvostručiti broj vojnika koji štite zemlju od terorističkih napada, dodavši kako će vojska posebno štititi vjerske objekte. .

 

"Ako nas napadaju, to je zbog naših vrijednosti, vrijednosti slobode i naše namjere da ne popustimo teroru", rekao je Macron.

 

"Želim izraziti podršku Francuske katoličkoj zajednici", dodao je Macron, aludiravši na situaciju da su se današnji napadi dogodili u blizini crkava.

 

Serija napada je uslijedila u trenutku kada se Francuska još uvijek oporavlja od stravičnog ubistva gimnazijskog profesora Samuela Patyja kojeg je 18-godišnji musliman čečenskog podrijetla dekapitirao nakon što je profesor učenicima pokazivao karikature poslanika Muhameda.

 

Nije još poznato jesu li napadi u četvrtak povezani s objavljivanjem tih karikatura, koje muslimani smatraju svetogrđem.

 

Francuski dužnosnici su nakon ubistva Patyja ponovno potvrdili pravo prikazivanja karikatura koje su prikazivane na marševima solidarnosti s ubijenim profesorom.

 

To je razbjesnilo muslimanske zemlje, a neke vlade optužile su Macrona za protuislamsku agendu.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI