video/ svakodnevna borba za zdravlje pacijenata

Rijetke snimke: Pogledajte kako izgleda COVID odjeljenje bolnice u Novoj Biloj, ljekari u punoj spremi...

Hronika 29.10.20, 12:43h

Rijetke snimke: Pogledajte kako izgleda COVID odjeljenje bolnice u Novoj Biloj, ljekari u punoj spremi...
"Saradnja zdravstvenih ustanova je za pohvaliti. Dok smo gledali različite igrokaze oko respiratora i dvije bolnice iz Sarajeva, mi smo se organizovali i dogovorili kako za pacijente sa Covid infekcijom, te i za druge", dodao je dr. Valjan

 

Dr. Velimir Valjan iz bolnice u Novoj Biloj je za N1 govorio o trenutnom stanju bolnici "Dr. Fra Mato Nikolić" i borbi protiv Covid 19, s obzirom da je pozitivno 70 od 220 testiranih zdravstvenih radnika. I sam dr. Valjan je zaražen virusom.

 

Kako je kazao, nekoliko je faktora koji su doprinijeli širenju korona virusa.

 

"Nekoliko faktora postoji koji su doprinijeli; to je prije svega činjenica da je virus prisutan u zajednici i prenosi se s čovjeka na čovjeka. Mi smo sve vrijeme bili maksimalno otvoreni za pružanje svih usluga pacijentima, dovoljna je bila uputnica iz Doma zdravlja. Treći faktor, to je građevinsko rješenje bolnice. Zgrada povezana širokim hodnicima i holovima, to je doprinijelo da u određenom trenutku imamo ekspanziju zaraze, kako među radnicima tako i građanima", kazao je dr. Valjan.


"Od 220 testiranh djelatnika pozitivno je njih 70. Nezgodno je što su pojedini odjeli iz cjelosti izbačei iz pogona, posebno interni odjel koji trenutno ne funkcionira", dodaje.

 

Dodao je da pacijenti i dalje neće biti uskraćeni za zdravstvene usluge.

 

"Pacijenti neće biti "zakinuti" za pružanje usluga jer je bolnica Travnik preuzela zbrinjavanje svih pacijenata dok se ponovo odjel ne vrati u funkciju a to će biti realizovano narednog tjedna".


"Saradnja zdravstvenih ustanova je za pohvaliti. Dok smo gledali različite igrokaze oko respiratora i dvije bolnice iz Sarajeva, mi smo se organizovali i dogovorili kako za pacijente sa Covid infekcijom, te i za druge", dodao je.

 

Videoprilog pogledajte OVDJE

 

(N1, DEPO PORTAL/MR)

BLIN
KOMENTARI