FOTO i VIDEO/ Umjetnost kao način života

Deset mladih virtuoza na sceni, praznina i distanca u publici: Otvorena koncertna sezona Muzičke akademije UNSA

Kultura 29.10.20, 10:57h

Odluka o organiziranju ovogodišnje Koncertne sezone nije bila ni laka ni jednostavna, i tražila je puno hrabrosti i pažnje kako bi se koncerti mogli održavati u skladu sa striktnim poštivanjem epidemioloških mjera

 

 

Foto: Vanja Ćerimagić

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu ove je sedmice svečano otvorila svoju Koncertnu sezonu 2020/2021. Na koncertu, održanom u Domu Oružanih snaga BiH u petak, 23. oktobra, učestvovalo je deset mladih umjetnika, koji spadaju među najbolje studente umjetničkih odsjeka, a većina njih je već dobro poznata sarajevskoj publici umjetničke muzike.


Koncert je otvoren kompozicijom We Bop australskog kompozitora Gerarda Brophya napisanom 1995. godine za alt saksofon i vibrafon, koju su izveli Ivona Šiško i Marino Repanić. Melodiju Petra Iljiča Čajkovskog na violini je interpretirao student druge godine Alex Mateescu. Pijanista Nadir Hošić se predstavio svitom Pour le piano francuskog impresioniste Claudea Debussyja, a nakon njega Ariana Piknjač je izvela virtuozne varijacije Airs Valaques Alberta Franza Dopplera. U dvostrukoj ulozi studenta na odsjecima za klavir i kompoziciju, Mirza Gološ je predstavio praizvedbu svoje kompozicije SYNC to BUG napisanu za klavir i traku. Inat trio koji čine Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić na harmonikama su odsvirali i na kraju i otplesali numeru španskog kompozitora Gorke Hermosa Ka mate. Posljednja tačka koncerta bio je rijetko izvođeni ciklus Huga Wolfa Michelangelo-Lieder u izvedbi basa Ivana Šarića.


Ovaj koncert, koji Muzička akademija tradicionalno organizira na početku svake akademske godine, veoma je značajan za njenu aktivnost iz dva razloga. Prvi je jer se na njemu ponosno predstavljaju izvanredni mladi, mahom bosanskohercegovački umjetnici/e i čija se umjetnička ostvarenja ovim predaju javnosti. Drugi razlog je mogućnost za uvid u domete pedagoškog rada i napredak studenata u proteklom periodu, stvarajući putokaze za pedagoge koji imaju obavezu da pažljivo planiraju i pripremaju razvoj svakog od studenata.  Na održanom koncertu, dugotrajni su aplauzi bili nagrada i znak odobravanja visokih umjetničkih dometa koje su studenti ostvarili, na radost kolektiva Akademije.
 

Ovaj koncert samo je jedan od prosječno pedeset javnih koncerata umjetničke muzike godišnje koje za javnost realizuje Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA. Djelatnost Koncertne sezone najbolji je pokazatelj da je Akademija, osim što je nastavna i naučna, ujedno i veoma aktivna umjetnička ustanova. Brojem i kvalitetom koncerata ona se u Sarajevu i cijeloj državi pozicionirala kao vodeći organizator koncerata umjetničke muzike. Na koncertima u organizaciji Akademije učestvuju mahom vrhunski umjetnici. Pored studenata, to su i nastavnici, saradnici, te uvaženi gosti sa regionalnih i internacionalnih visokoobrazovnih institucija. Usprkos činjenici da ova ustanova nema svoje koncertne sale, ni redovni izvor finansiranja Koncertne sezone, ponuđeni kvalitet koncerata iz godine u godinu je na sve višem umjetničkom nivou, a koncerti su u pravilu odlično posjećeni.


Nakon koncerta otvorenja Koncertne sezone, 2020/2021. planirani su prezentacija knjige prof. dr. Belme Šarančić „Primjena Alexander tehnike u akordeonizmu“ koja će se 13. novembra održati u Atriju BKC Sarajevo i koncert gostiju sa Muzičke akademije iz Zagreba Krešimira Lazara i Domagoja Guščića 14. novembra u sali Srednje muzičke škole Sarajevo, sa sonatama za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena. Svečani koncert u čast 250 godina Beethovenovog rođenja, na kojem će premijerno biti izvedeni kvarteti kompozitora prof. mr. Ališera Sijarića i prof. dr. Dine Rešidbegovića, planiran je za 17. decembar u Vijećnici. U pripremi su recital doc. mr. Azre Medić, koncerti studenata, vokalnog ansambla Etnoakademik, te ansambala hora i orkestra Akademije, i niz drugih događaja.


Odluka o organiziranju ovogodišnje Koncertne sezone nije bila ni laka ni jednostavna, i tražila je puno hrabrosti i pažnje kako bi se koncerti mogli održavati u skladu sa striktnim poštivanjem epidemioloških mjera. U uvjerenju da je potreba za umjetnošću jedno od osnovnih ljudskih potreba jer umjetnost oplemenjuje i osnažuje duh na način koji se ničim drugim ne može zamijeniti, nastavnici i studenti Muzičke akademije načinit će sve potrebne napore kako bi muzika ostala uz svoju publiku u vremenu izazova koje je pred nas postavila pandemija. Iz ovog razloga će koncerti biti pripremljeni na najbolji mogući način, iako s minimalnom publikom, a većina će biti snimljena i na taj način biti dostupna svima.
 

Aktivnosti Koncertne sezone Muzičke akademije u Sarajevu javnost može pratiti putem web stranice i kanala na društvenim medijima, i ostati aktivnom publikom naših koncerata.


Stoga sve one koji nisu prisustvovali koncertu otvorenja u Domu oružanih snaga BiH, kolektiv Muzičke akademije srdačno poziva na online Koncert otvorenja sezone. Pogledajte video!

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI