Nakon likvidacije banjalučkog biznismena

Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Na rukama optuženih pronađen barut, odbrana osporava vještačenje

Hronika 28.10.20, 20:27h

Suđenje za ubistvo Slaviše Krunića: Na rukama optuženih pronađen barut, odbrana osporava vještačenje
Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. kod Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević, označen kao jedan od napadača. Đukanovića i Balda terete da su sa Kovačevićem organizovali zločin

 

 

Tragovi baruta pronađeni su na licu, rukama i odjeći Emilija Balda (53), kao i na odjeći ubijenog napadača Željka Kovačevića (45), što je utvrđeno hemijskim vještačenjem.

 

Rezultate te analize iznijela je u banjalučkom Okružnom sudu vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić na suđenju optuženima za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Paljanina Žarka Pavlovića (38). Osim Balda, na optuženičkoj klupi su i Benedi Đukanović (53) i nekadašnji radnik Krunićeve firme “Sektor security” Rodoljub Gajić. Osim za ubistvo, terete ih i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića, koji je ranjen, piše Glas Srpske.


Sporna metoda

 

Vještak Vasić-Dakić rekla je da je sigurna da pronađeni tragovi potiču od baruta. Pojasnila je da se tokom hemijske analize tragovi baruta drugačije manifestuju u odnosu na druge materije koje korištena metoda detektuje.

 

- Čestice koje mogu da potiču od baruta pronađene su na jakni, patikama i majici Kovačevića. Takve čestice pronađene su na jakni, majici i duksu Balda, kao i na donjem dijelu trenerke - kazala je Vasić-Dakić.

 

Odbrana je prigovorila njenom vještačenju, jer kako su istakli, koristila je metodu koja je nepouzdana i više je ne koriste u EU.

 

- Ta metoda daje mnogo lažnih negativnih i pozitivnih rezultata na prisustvo baruta. Cijela EU, osim Hrvatske, ju je napustila - rekla je Tatjana Savić, Đukanovićev advokat.

 

Baldov branilac Dragan Stupar pitao je vještaka zašto je u nalazu stavila da pronađene čestice “mogu da potiču od baruta”, kada tvrdi da je sigurna. Vasić-Dakić je pojasnila da je takva terminologija i da se ništa ne može tvrditi sto posto.


Detalji ubistva

 

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. kod Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša.

 

Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević, označen kao jedan od napadača. Đukanovića i Balda terete da su sa Kovačevićem organizovali zločin.

 

Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja, terete za pomaganje u ubistvu, jer je Kovačeviću odao informacije o gazdinom kretanju i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

 

Ubistvo su, prema optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka pucali na džip u kojem se nalazio Krunić.

 

Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je džip krenuo u zasjedu.


Svjedočenje video linkom

 

Sudski vještak Gregor Kovač iz Slovenije nije se pojavio na sudu, jer zbog epidemiološke situacije nije mogao da dođe pa je planirano njegovo saslušanje putem video-linka.

 

Tužilac Snježana Petković je kazala da on treba da vještači oduzete automobile i da ih poredi s vozilom sa snimka nadzornih kamera, za koje tužilaštvo tvrdi da je koristio jedan osumnjičeni.

 

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je da će preko Ministarstva pravde RS i BiH poslati zamolnicu vlastima u Sloveniji za saslušanje Kovača putem video-linka.

 

(Glassrpske.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI