svjedočanstvo vremena u kojem živimo

Od 28. oktobra kreće novi projekat 'Hronika okruženja'

Mediji 28.10.20, 11:05h

Od 28. oktobra kreće novi projekat 'Hronika okruženja'
Platforma “Okuženje” je kreativni prostor za talentirane mlade ljude, ali i ostvarene ličnosti od Beograda, preko Sarajeva, Prištine, Skoplja, Podgorice do Tirane


Evropski pokret u Srbiji i Evropski fond za Balkan nastavljaju misiju prvog regionalnog televizijskog serijala ‘‘Okruženje” koji je tokom šest sezona emitiranja na 12 televizija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu*, u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, postao medijski regionalni brend.


Od 28. oktobra, svake srijede u narednih šest meseci, na platformi “Okruženje“ počinje plasman tekstove eksperata iz raznih oblasti. Osim toga, otvoren je prostor za čitaoce Zapadnog Balkana, koji će imati priliku da šalju video zapise  iz svoje svakodnevice. Najzanimljiviji tvitovi će se, također, naći na ovoj platformi, a redovni kolumnista će biti scenarista i satiričar, Voja Žanetić.


Platforma “Okuženje” je kreativni prostor za talentirane mlade ljude, ali i ostvarene ličnosti od Beograda, preko Sarajeva, Prištine, Skoplja, Podgorice do Tirane. Svakom od šest nedeljnih priča nastojat će se kristalizirati slika društvene, političke i kulturne stvarnosti okruženja, pa će ovaj projekat biti i dragocjeno svjedočanstvo o vremenu u kome živimo.


Cilj ovog projekta je promocija vrednosti koje njeguju Evropski pokret u Srbiji i  Evropski fond za Balkan, u želji da se društva u regionu jugoistočne Evrope pripreme za istinsko prihvatanje evropskih vrijednosti, a ne samo za formalno članstvo u Evropskoj Uniji.


Kada je 2012. godine pokrenut prvi regionalni TV šou, ideja je bila je da okupi ljude iz regiona, kako bi se među njima podstakao dijalog, koji će izaći iz okvira zvanične politike i otvoriti prostor za glas koji se rjeđe čuje. Za svoj doprinos u promociji demokratskih vrijednosti i pozitivnih promjena u evropskim medijima  „Okruženje“  je 2016. godine nagrađeno priznanjem “European Citizenship Awards” za  medijsku inicijativu godine.


Kako je Hronika Okruženja otvorena za sve koji žele da iskažu svoj stav, pokrenu dijalog i otvoreno govore o problemima, kao i za one čija je želja da žive u boljem i stabilnijem okruženju, ostavljena je mogućnost najširem sloju zainteresiranih da šalju svoje priče, video zapise na mail [email protected], jer HRONIKA OKRUŽENJA kreće već od srijede, 28. oktobra 2020. godine.


*Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI