Brza reakcija

Odgovor iz Općine Stari Grad: SDA kandidat za načelnika svojevremeno je išao za Hadžibajrićem i divio se njegovim projektima

Front 27.10.20, 16:35h

Odgovor iz Općine Stari Grad: SDA kandidat za načelnika svojevremeno je išao za Hadžibajrićem i divio se njegovim projektima
Vaši maliciozni komentari i pokušaj da prikažete Stari Grad kao općinu u kojoj se ništa ne radi i ništa ne valja, zapravo su pokazatelj koliko vam svaki napredak smeta i teško se nosite s tim

 

Stigla je reakcija na saopćenje za javnost OO SDA Stari Grad u kojem najavljeni projekat na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović porede sa izgradnjom Hotela Hilton kod Katedrale, a koju upućuju iz Općine Stari Grad.


Kako se navodi u saopćenju, reakciju upućuju državni službenici koji su od početka uključeni u projekat izgradnje podzemne garaže i višenamjenskog trga na lokaciji Trg oslobođenja-Alija Izetbegović i koji predstavljaju "ono što općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić radi za općinu Stari Grad i građane zbog činjenice da je 2016. godine dobio povjerenje oko 11.000 građana koji su glasali za njega, te ističu da podrškom načelniku i projektima koje realizuju, poštuju volju građana".

 

- Neshvatljivo je da OO SDA Stari Grad pokazuje toliku neupućenost i neznanje kada poredi izgradnju podzemne garaže i trga na zemljištu koje je u vlasništvu Općine Stari Grad sa privatnom investicijom na mjestu bivšeg Feroelektra, posebno imajući u vidu da su i vijećnici ove stranke učestvovali u rješavanju statusa ovog objekta i glasali za njegovu prodaju privatnom licu.

 

U svakom slučaju, pokušaj OO SDA Stari Grad da obmanu javnost zaslužuje pojašnjenje onih koji su od početka uključeni u projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović i raspolažu relevantnim informacijama, a to su: Alma Destanović, sekretarka organa državne uprave, Amela Kulaglić-Herco, pomoćnica načelnika za urbanizam, Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove, Aldiana Kavazović, pomoćnica načelnika za privredu i Adela Plakalo, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, navodi se u saopćenju. 

 

- Za projekat koji je najavljen na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović poduzete su aktivnosti u koje su uključene sve relevantne institucije: Ministarstvo prostornog uređenja i građenja KS, Zavod za planiranje KS i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika i u realizaciju projekta smo potpuno sigurni, jer za sva naša obećanja dokaz su djela i projekti na terenu, za razliku od vas iz OO SDA Stari Grad koji dajete samo prazna obećanja. Vaši maliciozni komentari i pokušaj da prikažete Stari Grad kao općinu u kojoj se ništa ne radi i ništa ne valja, zapravo su pokazatelj koliko vam svaki napredak smeta i teško se nosite s tim. Kontradiktorni ste jer je upravo vaš kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima svojevremeno, tačnije 2016. godine, ponosno je išao za načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i divio se njegovim projektima na terenu kao i priznanjem koje su mu odavali građani za ono što je on kao načelnik sa svojom administracijom uradio u Starom Gradu. Čak štaviše, smislio je i novu krilaticu za političku partiju koju je osnovao načelnik Ibrahim Hadžibajrić – NBL (ili, kako je Pušina znao govoriti “Ne valja Bosnu Lagati”). 

 

Na prostoru bivšeg Feroelektra, gradnju vrši privatni investitor, a ne Općina Stari Grad. Za radove je pribavio potrebne dozvole i prijavio početak gradnje u maju ove godine. Investitor (a, ne Općina Stari Grad) dužan je završiti sve radove, zaključno sa fasadom i svim priključcima na komunalnu infrastrukturu u roku od četiri godine od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje. Zapanjujuće je koliko OO SDA Stari Grad ne zna ili ne želi da zna, a istovremeno nude građanima kandidata za načelničku poziciju – istog onog za čiju je odbranu pred sudom izdvojen novac građana (odobren od strane Općinskog vijeća za odbranu više građana), a za koji postoje sumnje da je od strane tog istog kandidata iskorišten za kupovinu titule doktora pravnih nauka (73+), saopćeno je.

 

- Na svaki pokušaj obmanjivanja javnosti i umanjivanja značaja i rada ove lokalne samouprave od sada ćemo djelovati na ovaj način i javno ukazivati na laži koje OO SDA Stari Grad ili bilo ko drugi pokuša plasirati u javnost. Općinski odbor SDA Stari Grad, na čelu sa Abdulahom Skakom, kojeg je – kao što je javnosti već poznato, na poziciju gradonačelnika Sarajeva postavio Asim Sarajlić, a nisu ga birali građani općine Stari Grad ili Kantona Sarajevo, trebao bi prestati sa sramoćenjem naše najstarije stranke – SDA u kojoj itekako ima čestitih i sposobnih ljudi.  


Umjesto toga i pokušaja da diskredituje druge ljude, neka Abdulah Skaka nastavi sa slikanjem i predstavljanjem svoga rada. A, možemo nabrojati i neke projekte koje je pompezno najavljivao, a nikad nije realizovao poput: projekat Muzej “Mersad Berber” iz kojeg se neobjašnjivo povukao, izgradnja Vodenog mosta, izgradnja ziplinea na relaciji Močila-Bijela tabija, mini hidrocentrale na Miljacki i drugi.  Prestanite svojim izjavama i napadima na one koji rade i imaju rezultate sramotiti stranku iz koje dolazite, ako ništa drugo, iz poštovanja prema rahmetli Aliji Izetbegoviću koji je itekako puno uradio za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.  Prestanite neosnovano prijavljivati ljude samo zato što vama u Općinskom odboru SDA Stari Grad, Abdulahu Skaki i Jusufu Pušini smetaju oni koji rade jer trebate biti svjesni činjenice da će svi za svoje postupke odgovarati - stoji u saopćenju.

 

- Na kraju, još jednom pozivamo sve političke subjekte da se tokom predizborne kampanje suzdrže od izjava kojima narušavaju ugled ove lokalne samouprave, kao i umanjuju rad i doprinos državnih službenika i namještenika. Više je nego evidentno koliko su do sada Općina Stari Grad i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dobili priznanja za svoj rad, a ta priznanja dodijelila su nam nezavisna tijela koja prate naš rad. Treću godinu zaredom je Općina Stari Grad je od strane inicijative Istinomjer proglašena najtransparentnijom općinom u BiH sa čak 72% ispunjenih indikatora, dok je načelnik Hadžibajrić ispunio 84% datih obećanja građanima. Na kraju, hvala i OO SDA Stari Grad što vjerno prati rad Općine Stari Grad, općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i najavljene projekte, navodi se u saopćenju iz Općine Stari Grad.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI