SIPA u akciji

Uhapšeni Unčanin i Despot zbog ratnog zločina: Osumnjičeni za strijeljanje i ubistvo najmanje 78 civila

Hronika 27.10.20, 11:20h

Uhapšeni Unčanin i Despot zbog ratnog zločina: Osumnjičeni za strijeljanje i ubistvo najmanje 78 civila
Tokom dana, osumnjičeni - Unčanin i Despot bit će predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovječnosti.

 

Unčanin i Despot su pod istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Oni se terete da su 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i neposredno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

 

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Tokom dana, osumnjičeni - Unčanin i Despot bit će predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI