Jeste li zadovoljni zdravstvenim uslugama

Pokrenuta peticija za smjenu Sebije Izetbegović i menadžmenta KCUS-a: Opasni po zdravlje i živote građana!

Front 27.10.20, 09:08h

Pokrenuta peticija za smjenu Sebije Izetbegović i menadžmenta KCUS-a: Opasni po zdravlje i živote građana!
Za nastalu situaciju odgovornost snosi isključivo generalna direktorica dr. Izetbegović i njen menadžment, piše u obrazloženju online peticije

 

Građani putem online peticije traže od Federalnog ministarstva zdravstva smjenu generalnog menadžmenta KCUS i Sebije Izetbegović.

 

- Zdravstvo u Kantonu Sarajevo je na najnižem nivou od završetka rata. Pacijenti iz glavnog grada i svih gradova odakle pacijenti dolaze na liječenje u klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) posljednjih pet godina ostali su bez usluga preko 170 specijalista, nekoliko stotina medicinskih sestara, kapacitet je smanjen za 400 stotine kreveta, a ugašeno je niz klinika i medicinskih usluga koje su prije postojale (dječija kardiohirurgija i ortopedija, transplantacije...).  

 

Od početka pandemije korona virusa generalna direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović i njen menadžment zatvorili su klinike za pacijente od ostalih oboljenja pod izgovorom zaustavljanja zaraze. Posljedica je da mi građani – pacijenti od hroničnih i drugih bolesti već mjesecima teško ili nikako ne uspijevamo doći na kontrole, dijagnostiku, terapije i zdravlje nam se pogoršava.

 

Za nastalu situaciju odgovornost snosi isključivo generalna direktorica dr. Izetbegović i njen menadžment. Njihov način upravljanja KCUS-om je opasan po zdravlje i živote građana, a za posljedicu je već ima dodatno narušeno zdravlje hroničnih bolesnika i smrtne slučajeve zbog zapuštanja liječenja.

 

Mi, građani, pacijenti i potencijalni pacijenti u ovom teškom trenutku ugroženosti zdravlja pandemijom korona virusa pozivamo sva udruženja oboljelih od različitih bolesti, pojedinačne pacijente i zdrave sugrađane da nam se pridruže u opravdanim zahtjevima za bolje zdravstvo i otvaranje klinika KCUS-a za građane koji plaćaju njihovo postojanje i funkcionisanje, navodi se u obrazloženju peticije.

 

Zahtjevi su sljedeći:

 

• TRAŽIMO HITNE OSTAVKE GENERALNE DIREKTORICE SEBIJE IZETBEGOVIĆ, ČLANOVA UPRAVNOG ODBORA KCUS-a I KOMPLETNIG MENADŽMENTA

• ZAHTIJEVAMO OTVARANJE KLINIKA KCUS-a ZA PACIJENTE KOJIMA JE ZBOG KORONE MJESECIMA USKRAĆENO LIJEČENJE, ORGANIZOVANJE PRIJEMA (TRIJAŽU) NA SVIM

I GRAĐANI, ZAHTJEVAMO HITNU SMJENU GENERALNE DIREKTORICE IZETBEGOVIĆ I MENADŽMENTA KCUSA, UVOĐENJE PRIVREMENE UPRAVE I OTVARANJE SVIH KLINIKA ZA PACIJENTE!!!

 

• OD VLADE FBIH (ministra zdravstva), KANTONA SARAJEVO I DRUGIH KANTONA OSNIVAČA (ZDK, SBK, BPK, USK) ZAHTIJEVAMO, UKOLIKO RUKOVODSTVO KCUS-a NE PODNESE OSTAVKE, DA POKRENU PROCEDURU SMJENE TE IMENOVANJA NOVOG UO I MENADŽMENTA KLINIKAMA I USPOSTAVU DAVANJA USLUGA PREMA OBJEKTIVNIM POTREBAMA PACIJENATA, A POSEBNO TEŠKIM HRONIČNIM BOLESNICIMA - stoji u online peticiji.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI