kapaciteti se ubrzano popunjavaju

Zenica: Zaražena 32 doktora i 40 medicinskih sestara

Hronika 26.10.20, 19:55h

Zenica: Zaražena 32 doktora i 40 medicinskih sestara
Naglasio je da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika oboljelih koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava


U Kantonalnoj bolnici Zenica virusom korona zaražena su 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji, dok je još pedesetak lica u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima, što usložnjava rad ove zdravstvene ustanove, navodi direktor te bolnice Rasim Skomorac.

 

Skomorac je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati liječenje, preglede i kontrole pacijentima pozitivnim na virus korona, ali i svim drugima.

 

Naglasio je da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika oboljelih koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

 

Više od 70 odsto zaraženih pacijenata ima potrebu za podršku kiseonikom, a šest je na respiratoru.

 

Kantonalna vlada dala je saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za virus korona za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj.

 

Vlada je u petak odobrila 306.000 KM kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, te 6.000 komada ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mjesec dana.

 

(Vijesti.ba / RTRS, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI