Nacionalna zdravstvena komisija

Kina objavila skok asimptomatskih slučajeva koronavirusa nakon otkrića klastera u fabrici

Hronika 26.10.20, 11:20h

Kina objavila skok asimptomatskih slučajeva koronavirusa nakon otkrića klastera u fabrici
Zaražena tinejdžerka je bila obuhvaćena rutinskim sedmičnim testiranjima u Xinjiangu koja se provode na osobama koje Xinhua opisuje kao rizične grupe ljudi. Nije precizirano ko spada u te grupe niti zašto je ona među ispitanicima

 

Kina je u ponedjeljak izvijestila o najvećem broju asimptomatskih novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih sedam mjeseci nakon otkrića velikog broja slučajeva povezanih s fabrikom odjeće u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

 

Zdravstvene vlasti prijavile su u nedjelju 137 asimptomatskih slučajeva u nastojanjima da testiraju 4,75 miliona ljudi na području Kašgara nakon što je otkriveno da je jedna 17-godišnjakinja koja radi u fabrici odjeće bila pozitivna u subotu, ali nije imala simptome.

 

Nije bilo jasno kako je tinejdžerka zaražena iako je zvanična novinska agencija Xinhua izvijestila da su svi novi slučajevi povezani s drugom fabrikom odjeće u kojoj rade njeni roditelji. Roditelji, međutim, nisu pozitivni na virus, prenosi Reuters.

 

Zaražena tinejdžerka je bila obuhvaćena rutinskim sedmičnim testiranjima u Xinjiangu koja se provode na osobama koje Xinhua opisuje kao rizične grupe ljudi. Nije precizirano ko spada u te grupe niti zašto je ona među ispitanicima.

 

U nedjelju je prijavljeno ukupno 20 novih potvrđenih zaraza i 161 novi asimptomatski slučaj, navodi se u saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije.

 

Broj novih slučajeva zaraze bez simptoma bio je najveći otkako je Kina 1. aprila počela uključivati i te slučajeve u svoje zvanične statistike.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI