Video/ Premijer KS iz izolacije poručio

Nenadić: U Općoj bolnici od danas 30 kreveta za Covid pacijente, za KCUS nismo dobili odgovor

Hronika 26.10.20, 07:54h

Nenadić: U Općoj bolnici od danas 30 kreveta za Covid pacijente, za KCUS nismo dobili odgovor
Dodao je da bi tokom naredne sedmice trebalo stići i 10.000 brzih testova koje su nabavili zajedno sa UNDP-jem

 

Sutra će biti spremno 30 kreveta u Općoj bolnici za prihvat Covid pacijenata, kazao je premijer KS Mario Nenadić juče u intervjuu za Al Jazeeru Balkans. Pacijenti će se smještati nakon popunjavanja kapaciteta u izolatoriju Podhrastovi.  

 

On je kazao da se sve javno-zdravstvene institucije moraju staviti na raspolaganje te da se omoguće dodatni kapaciteti za pacijente.

 

Na pitanje šta je sa Infektivnom klinikom KCUS-a Nenadić je kazao da je na osnovu zaključaka Skupštine KS da se stavi na raspolaganje ta klinika upućen dopis Federalnom ministarstvu zdravstva koje još nije odgovorilo.

 

“Kanton Sarajevo ne radi nadzor na Kliničkim centrom UNSA i pozivam federalne institucije da urade svoj dio posla i da svako kontroliše onu instituciju na način kako je to zakonom propisano”, kazao je Nenadić koji se nalazi u izolaciji.

 

On je dodao da je apsolutno neprihvatljivo da KS u ovakvoj situaciji nema ministra zdravstva te je pozvao Skupštinu KS da otkoči ovaj proces. Sličnu izjavu dao je jučer i ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić koji je za neimenovanje ministra zdravstva okrivio moratorij na zapošljavanje. No, da podsjetimo i premijera i Kapidžića da je mjesto ministra zdravstva upražnjeno od kraja jula, a da je DF predložio čak tri imena za ministra zdravstva za šta nije dobio podršku ni koalicionog partnera SBB. Krajem avgusta, kada je bilo jasno da neće proći imenovanje koje nikada nije ni stavljeno na dnevni red Skupštine KS, imenovan je Draško Jeličić za v.d. ministra zdravstva. Jeličić je skoro dva mjeseca upravljao sa dva ministarstva jer je i ministar privrede ali je podnio ostavku u resoru zdravstva i otišao na bolovanje. 

 

Nenadić je potvrdio da je vrlo teško upravljati ovom krizom zbog toga što je nekoliko ljudi u izolaciji.

 

On je kazao da su u petak obaviješteni iz Domova zdravlja da je na čekanju za obradu više od 1.000 uzoraka.

 

“Ja sam odmah naredio, a spreman sam za to i odgovarati, da se kontaktiraju sve privatne i druge certificirane laboratorije od strane federalnog ministarstva zdravstva ima ih ukupno pet i dati im te testove na obradu kako se ne rezultati čekali po dva ili tri dana”, kazao je Nenadić.

 

Dodao je da bi tokom naredne sedmice trebalo stići i 10.000 brzih testova koje su nabavili zajedno sa UNDP-jem.  

 

“Pozivam sve na jedinstvo, svi smo podjednako pozvani neko sa manje neko sa više odgovornosti, ali svi koji rade u javnom sektoru su dužni implementirati zaključke i naredbe svih nivoa vlasti i brinuti o zdravlju građana”, kazao je Nenadić.

 

Komentar oko smještajnih kapaciteta u Općoj bolnici smo zatražili i od direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića koji je kazao da oni mogu primiti te pacijente, ali da je tužno na šta je grad pao pored praznih skoro 1.000 kreveta u KCUS-u.  

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI