kakve su to 'anomalije'?!

Šta se dešava u Kantonu Sarajevo: Rezultati PCR testova preko noći od negativnih postaju pozitivni!?

Hronika 23.10.20, 19:03h

Šta se dešava u Kantonu Sarajevo: Rezultati PCR testova preko noći od negativnih postaju pozitivni!?
Naime, određeni broj pacijenata je nakon prvobitno potvrđenog negativnog testa već narednog dana obavješten o pozitivnom nalazu iako se bris/uzorak uzimao samo jednom

 

Prema informacijama do kojih je od pacijenata došao portal Startbih.ba, posljednjih nekoliko dana u Kantonu Sarajevo se dešavaju u najmanju ruku „neobične“ stvari sa rezultatima PCR testova.

 

Naime, određeni broj pacijenata je nakon prvobitno potvrđenog negativnog testa već narednog dana obavješten o pozitivnom nalazu iako se bris/uzorak uzimao samo jednom.

 

Ove informacije su za ovaj portal nezvanično potvrdili i doktori u nekoliko sarajevskih domova zdravlja. Kako su kazali, ove „anomalije“ su primjećene od početka ove sedmice, odnosno od ponedeljka, a kako su nam kazali u nekim danima čak 50% uzoraka je nakon prvobitno negativnog nalaza već sutradan se u sistemu pojavio novi, pozitivan, nalaz iako se uzorak uzimao samo jednom. U sistemu, međutim stoji da su rađena dva brisa.

 

-Mi nalaze dobijamo elektronski. Da se radi o jednom ili nekoliko slučajeva možda bi se i moglo pomisliti da je u pitanju neka greška, ali ovo je sada postala učestala pojava – kazao nam je jedan doktora sa kojim smo razgovarali uz napomenu da informacije odnosno nalaze dobijaju iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) te da nisu u mogućnosti da saznaju i provjere zbog čega se ovo dešava.

 

-Što se tiče nas, mi smo samo izvršitelji na terenu koji uzimaju briseve onako kako to piše u uputstvu. Uz svaki bris koji dostavlja Zavod za javno zdravstvo postoji uputstvo i mi radimo prema njemu. Bris se uzima sa dva štapića iz nosa i grla i oba štapića idu u jedan medij. Ako se nešto slučajno dešava u međuvremenu sa rezultatima trebalo bi to onda provjeriti sa Zavodom i Mikrobiologijom na UKCS jer u tom slučaju bi se promjenila i stvarna realna brojka na terenu – kaže za portal Startbih.ba Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

 

Pisane upite za komentar smo tokom dana poslali na adresu Zavoda za javno zdravstvo KS te Kliiničke mikrobiologije UKCS, a njihove odgovore ćemo objaviti po prispjeću - piše portal Startbih.ba.

 

(Startbih.ba/DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI