šta se desilo uoči sjednice

Nova drama u Kantonu Sarajevo: Hoće li pasti Vlada? Svađa Konakovića i Čelika, nema dovoljno ruku za smjenu...

Front 23.10.20, 13:39h

Nova drama u Kantonu Sarajevo: Hoće li pasti Vlada? Svađa Konakovića i Čelika, nema dovoljno ruku za smjenu...
Postoji bojazan da neće biti dovoljno prisutnih, odnosno kvoruma, a na dnevnom redu sjednice bi trebalo da bude i utvrđivanje datuma sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi

 

 

Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva prije dva dana donio je odluku kojom se održavanje sjednica i radnih tijela Skupštine KS izuzima od naredbe o maksimalnom broju ljudi od 30 osoba u zatvorenom prostoru. Stoga je i naredna sjednica Skupštine KS trebalo bi da bude održana u Domu mladih, a ne online kao i do sada.

 

 
Predsjedavajući Mirza Čelik tvrdi i da drugačije ne može održati "red i mir"m jer na online sjednicama poslanici jedni drugima upadaju u riječ.


Ipak, neki poslanici nisu zadovoljni time što je predsjedavajući zakazao sjednicu "Uživo". Tako je Damir Nikšić na Facebooku pojasnio "da postoji bojazan da neće biti dovoljno prisutnih, odnosno kvoruma, a na dnevnom redu sjednice bi trebalo da bude i utvrđivanje datuma sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju aktuelnoj vladi".


Kako saznaje Avaz, izbila je i Velika svađa na kolegiju Skupštine KS između predsjednika stranke Narod i pravda Dine Konakovića i Mirze Čelika u vezi sa održavanjem kantonalne skupštine.


Naime, kako tvrde izvori Avaza, Konaković traži da se sjednica održi online, dok Čelik insistira na tome da delegati moraju biti fizički prisutni u sali Skupštine.


Čelik tvrdi da nema zakonskog osnova za zakazivanje online sjednice, dok Konaković tvrdi da ima.


Međutim, Avaz navodi i da u pozadini ovog sukoba stoji činjenica da je Neira Dizdarević, zastupnuica Naše stranke, zaražena koronavirusom, te stoga ne može biti prisutna na sjednici ukoliko se ona održi "uživo".


A bez njenog glasa opozicija nema 18 ruku, koliko joj je potrebno da smijeni Vladu Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI