šeranić i đajić ocijenili situaciju

Crne prognoze u RS: Bolnice prepunjene covid pacijentima, ako se ovako nastavi, bit će komplikovano...

Hronika 22.10.20, 14:12h

Crne prognoze u RS: Bolnice prepunjene covid pacijentima, ako se ovako nastavi, bit će komplikovano...
- Trenutno je oko 350 pacijenata zbrinuto u bolnicama, a ako se ovako nastavi imaćemo veoma komplikovanu situaciju - istakao je Šeranić na konferenciji za novinare


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se sa povećanim brojem oboljelih povećava i broj pacijenata na bolničkom liječenju.

 
- Trenutno je oko 350 pacijenata zbrinuto u bolnicama, a ako se ovako nastavi imaćemo veoma komplikovanu situaciju - istakao je Šeranić na konferenciji za novinare.

 

Naveo je da su hospitalizovani pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

 

Istakao je da ako se nastavi negitavan trend, da će morati doći do preraspodijele kapaciteta u bolnicama.

 

On je naglasio da će u narednom periodu biti povećan broj testiranja.

 

- Ako se nastavi ovakav trend, moraćemo aktivirati sve planove koje imamo. Paralelno sa tim, opet smo ažurirali preporuke prema domovima zdravlja, šta trebaju uraditi dijagnostički, po pitanju samih pregleda - naveo je on.

 

Naglasio je da pored zbrinjavanja kovid pacijenata, stanovništvo mora biti svjesno da medicinski radnici moraju pružiti zdravstvenu zaštitu onima koji imaju druge potrebe.

 

- Ako se ovako nastavi, to će biti veoma teško - poručio je Šeranić.

 

Povećan je broj testiranih uzoraka, što će biti nastavljeno.

 

- Situacija u bolnicama je takva da se povećava broj lica koji su u tretmanu. Imamo oko 350 lica koja su zbrinuta, a procjene ukazuju da ćemo imati komplikovanu situaciju ako se nastavi ovakav trend - rekao je Šeranić.

 

"Ukoliko se nastavi ovakav trend, bit će sedam do osam posto lica koji će biti hospitalizovani. Naše procjene pokazuju da će i sutra biti 1.800 lica pozitivnih, što bi značilo da bi iz te naredne sedmice imali oko 150 novih lica u bolnicama, s obzirom na mijenjanje odnosno pogoršavanje kliničke slike. Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno", dodao je.

 

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je na konferenciji za novinare da pogoršanje epidemiološke situaciji prati i nagli skok hospitalizovanih pacijenata.

 

Moram da istaknem da smo u posljednja dva dana primili preko 50 pacijenata oboljelih od kovida. Svi moramo da preduzmemo mjere i spriječimo obolijevanje - istakao je Đajić.

 

Đajić je odao priznanje i zahvalnost medicinskim radnicima.

 

- Od 126 pacijenata preko 50 odsto su na respiratoru ili moraju da dobijaju kiseonik. Napravili smo strategiju prijema pacijenata. Јuče smo otvorili kapacitete na staroj pulmologiji - izjavio je Đajić.

 

Apelovao je da se građani drže preporučenih mjera.


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI