Upućen na razmatranje Skupštini KS

Vlada KS utvrdila dopune 'Korona zakona': Ovo su nove mjere pomoći privredi

Front 22.10.20, 12:35h

Vlada KS utvrdila dopune 'Korona zakona': Ovo su nove mjere pomoći privredi
Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja

 

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, takozvanog "Korona zakona", te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

 

Tim zakonom se, između ostalog, propisuju uvjeti i način pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo pogođenim koronavirusom.

 

Dopunom Zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine za juni i juli 2020. godine u djelatnostima kojima je rad znatno otežan, zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

 

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja.

 

Dopunama se utvrđuje i da će Vlada u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti izmjene i dopune programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u Kantonu Sarajevo izazvanih koronavirusom.

 

Ministar finansija KS Jasmin Halebić kazao je da su za provođenje predloženih dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo osigurana finansijska sredstva u budžetu KS za 2020. godinu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI