FOTO/ 'Our Future'

Ambasador Nelson predstavio 150-metarski mural s crtežima učenika Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Kultura 22.10.20, 08:19h

Ambasador Nelson predstavio 150-metarski mural s crtežima učenika Sarajeva i Istočnog Sarajeva
Nelson je izjavio da mu je zadovoljstvo vidjeti taj umjetnički rad koji su kreirali učenici iz dva susjedna grada i da se nada da će svi imati priliku da ga vide

 

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predstavio je sinoć u Sarajevu mural dužine 150 metara u ulici Želimira Vidovića Kelija koji su kreirali učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

 

eric-nelson-mural-dobrinja-2

 

Od 13. oktobra oslikavali su ga muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici, u sklopu projekta "Our Future".

 

Nelson je izjavio da mu je zadovoljstvo vidjeti taj umjetnički rad koji su kreirali učenici iz dva susjedna grada i da se nada da će svi imati priliku da ga vide.

 

mural-tramvaj

 

- To je divan izražaj naših mladih o prijateljstvu, nadi, budućnosti i zajednici i nadam se da će biti inspiracija za mnoge od nas - rekao je Nelson.

 

"Our Future Community Project" realizuje Udruženje građana za kulturu i obrazovanje "Pogon" u saradnji sa Ambasadom SAD-a.

 

mural-dobrinja-amerika-sad-bih-konji

 

Producent UG "Pogon" Zlatko Novaković poručio je da će taj mural postati lice grada Sarajeva.

 

- Na muralu se nalaze crteži učenika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva koje smo kolažirali u formu velikog tramvaja i vjerujem da će njihove poruke uljepšavati svakodnevnicu naših sugrađana - pojasnio je Novaković.

 

mural-vucko-olimpijada-sarajevo-oi

 

Oslikavanje murala "Our Future" inspirisano je projektom ArtsConnect u sklopu kojeg je u 14 lokalnih zajednica širom SAD-a oslikano 13 murala, od kojih se najznačajniji nalazi se na historijskoj lokaciji u Kanzasu i nastao je u pomen sudske presude koja je ukinula rasnu segregaciju u državnim školama.

 

eric-nelson-mladi-mural-dobrinja

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI