Galerija ULUPUBiH-a

U petak otvorenje izložbe 'Krugovi' Ljiljane Šaković-Mujan

Kultura 21.10.20, 14:15h

U petak otvorenje izložbe 'Krugovi' Ljiljane Šaković-Mujan
Istražujući simbol kruga, um je upućen prema idejama koje leže izvan domašaja razuma. Budući da postoji bezbroj stvari izvan dosega ljudskog poimanja, mi stalno upotrebljavamo simboličke nazive kako bismo predočili pojmove koje ne možemo ni odrediti ni potpuno shvatiti

 

U Galeriji ULUPUBIH-a u Sarajevu 23. oktobra bit će otvorena izložba 'Krugovi' autorice Ljiljane Šaković-Mujan.

 

- Svaku svoju kreaciju autorica gleda kao sliku, i zbog toga ne radi klasične modne revije. Svoje radove prezentira kao izložbe ili video prezentacije.


Povezivanjem simbola kruga sa unikatnim kreacijama, autorica stvara bezvremenske, neopterećene sezonskim trendovima, koje su nosive za sve vrste prigoda. Modeli su jednostavni, čistih linija, elegantni i orginalni. Odjeća je diskretno prepoznatljiva, a noseći takve modele pokazujete svoj stil, osobenost i orginalnost.


Istražujući simbol kruga, um je upućen prema idejama koje leže izvan domašaja razuma. Budući da postoji bezbroj stvari izvan dosega ljudskog poimanja, mi stalno upotrebljavamo simboličke nazive kako bismo predočili pojmove koje ne možemo ni odrediti ni potpuno shvatiti. Ali je ta svjesna upotreba simbola samo jedan vid psihološke činjenice i velikog značenja: čovjek također stvara simbole nesvjesno i spontano u obliku snova.

 

Mandala je hinduska riječ koja znači “čarobni krug” i koja simbolički prestavlja “nuklearni atom” ljudske psihe, čiju bit ne znamo. U istočnim civilizacijama slične se slike upotrebljavaju za učvršćenje bića, ili za to da se čovjeku omogući da uroni u duboko razmišljanje. Takvo duboko promišljanje mandale treba da donese unutrašnji mir i osjećaj da je život opet našao svoj smisao i red.

 

Krug služi i kreativnoj svrsi izražavanja i oblikovanja nečega što još ne postoji, nečega novog i jedinstvenog. Krug, kao simbol, može se posmatrati sa više stanovišta, a jedan je i simbol ženske duše, odnosno ženskog duha. Krug je najstariji ideogram, bez obzira da li se radi o praznom ili punom krugu. Prazni krug često se koristio među primitivnijim ljudima i to da označi otvaranje tijela, očiju i usta. Koristio se u ideografičkim sistemima prije više od 5000 godina.

 

ljiljana-sakovic-mujan

 

Ljiljana Šaković-Mujan rođena je i živi u Sarajevu. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina.
Učestvovala na prvoj i drugoj godišnjoj izložbi Soros Centar za Savremenu Umjetnost (SCCA) u Sarajevu (1997, 1998.), a samostalnu izložbu imala je u Maloj galeriji Obala Art Centar, Sarajevo (1998.). Osnivač je dizajnerske grupe STUDIO FASHION SARAJEVO, a video prezentacije unikatnih kolekcija bile su u kino sali Obala Meeting Point u Sarajevu (2000, 2001).


Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2019. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes B., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju “Ljilja for Agnes B.” (Pariz, kolekcija za 2004 - 2009).


Nakon učešća na kolektivnoj izložba ULUPUBIH “100% art” tekstil + koža u Sarajevu, izložba je predstavljena i u Zagrebu.


Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu…


Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu 2007. godine. Status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo stekla je u januaru 2009. godine.


Autor izložbe: Ljiljana Šaković – Mujan
Fotografija: Albert Ramiirez
Dizajn plakata: Lejla Begić – Vuletić
Makeup: Maja Talović
Model: Narel Mujan
Veliko hvala: Nataša Musa i Nedim Lipa

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI