Dom oružanih snaga BiH

Muzička akademija UNSA otvara novu koncertnu sezonu

Hronika 21.10.20, 12:13h

Muzička akademija UNSA otvara novu koncertnu sezonu
U saradnji s Goethe-Institutom u pripremi je i svečani koncert u čast obilježavanja 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, s praizvedbama djela bh. kompozitora komponovanih posebno za ovu priliku, profesora Ališera Sijarića i Dine Rešidbegovića

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u okviru umjetničke produkcije održati će Koncertnu sezonu 2020/2021 koja će biti svečano otvorena u petak, 23. oktobra u Domu oružanih snaga BiH koncertom najboljih studenata instrumentalnih odsjeka, te odsjeka za kompoziciju i za solo pjevanje.

 

Nastavnici, saradnici, studenti i prijatelji Akademije i ove su godine koncipirali desetine koncertnih događaja koji će, unatoč pandemijskim uslovima, održati kontinuitet života umjetničke muzike u Sarajevu i drugim gradovima BiH, saopćeno je iz Muzičke akademije UNSA.

 

Među najavljenim događajima tokom novembra i decembra su i koncertno predstavljanje knjige "Alexander tehnika u akordeonizmu" profesorice Belme Šarančić, recital pijanistice i profesorice Azre Medić, te koncerti violončeliste Krešimira Lazara i pijaniste Domagoja Guščića. U saradnji s Goethe-Institutom u pripremi je i svečani koncert u čast obilježavanja 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, s praizvedbama djela bh. kompozitora komponovanih posebno za ovu priliku, profesora Ališera Sijarića i Dine Rešidbegovića.

 

Kako trenutna epidemiološka situacija ne dopušta skupove brojnije od trideset osoba u zatvorenom prostoru, samo će mali broj ljubitelja muzike, uz poštivanje obaveznih mjera, imati prlilku da koncertima prisustvuje uživo. Upravo zbog toga, Muzička akademija priprema i paralelni program Koncertne sezone na online platformi, koja će ostvarenja naših vrhunskih muzičara učiniti dostupnim najširoj publici.

 

Koncerti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u 2020-2021. godini ostvaruju se uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, navodi se u saopćenju.
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI