FOTO/ SVAKO STABLO JE VAŽNO

ProCredit Bank jača pluća grada: U centru Sarajeva zasadili stabla u znak doprinosa čišćoj životnoj sredini

Biznis Klub 21.10.20, 08:20h

ProCredit Bank jača pluća grada: U centru Sarajeva zasadili stabla u znak doprinosa čišćoj životnoj sredini
Imajući u vidu da nam predstoji kritični zimski period, kao i da drveće troši CO2 da bi proizvelo kisik, u ProCredit banci smatraju da je svako stablo važno jer doprinosi cjelokupnom eko sistemu koji čini pluća grada

 

 

Zaposlenici ProCredit Bank zajedno sa KJKP Park juče su u Sarajevskom parku kod Željezničke stanice zasadili mlada stabala bjelogorice kako bi doprinijeli očuvanju životne sredine i smanjenju rizika uzrokovanih zagađenjem. 


Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti pošumljavanja koju Banka godinama provodi u Bosni i Hercegovini svjesna činjenice da je zagađenje zraka u Sarajevu problem koji je prisutan nekoliko decenija i da je podrška cjelokupne zajednice od presudnog značaja. 

 

procredit-posumljavanje-3


Imajući u vidu da nam predstoji kritični zimski period, kao i da drveće troši CO2 da bi proizvelo kisik, u ProCredit banci smatraju da je svako stablo važno jer doprinosi cjelokupnom eko sistemu koji čini pluća grada. 


Amir Salkanović, predsjednik uprave ProCredit Bank je ovom prilikom naglasio da zagađenje zraka predstavlja veliki  rizik za zdravlje ljudi, pogotovo uz to da se ovom trenutku cijeli svijet suočava sa izazovima pandemije. 

 

procredit-posumljavanje-2


- Nova stabla u ovom parku će od danas ukrašavati ovaj dio grada ali će i umanjivati negativne efekte zagađenja i gustog saobraćaja koji je ovdje prisutan. ProCredit Banka je u svom djelovanju istinski posvećena zaštiti životne okoline i mi ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima kako u Sarajevu tako i u drugim dijelovima BiH i nadamo se da će ovakve inicijative potaknuti i druge članove zajednice na slične akcije.

 
Činjenica je da drveće pomaže u čišćenju zraka koji udišemo, filtriranju vode koju pijemo i pruža stanište za preko 80% svjetske kopnene biološke raznolikosti. Šume apsorbiraju štetni ugljik iz atmosfere i ključni su sastojci u 25% svih lijekova. Nadalje, pozitvno utiču na smanjenje klimatskih promjena, pročišćavanje zraka, rashlađivanje ulica, služe kao prirodna klimatizacija i obnovljivi izvor energije. 

 

procredit-posumljavanje-1


Mnogo je ekoloških blagodeti pošumljavanja, zato strateška sadnja drveća znači veliku dobrobiti, kako za okoliš tako i za zajednicu, čega su svjesni u ProCredit banci.

 
- Sadnja prvih stabala u drvoredu kojim preduzeće Park u narednom periodu nastoji obogatiti Put života i prostor od Željezničke stanice prema kružnom toku na Pofalićima izuzetno je lijepa priča i nama je čast da je upravo počinjemo sa ProCredit bankom, koja je na ovaj način pokazala koliko je društveno odgovorna kompanija i čiji uposlenici vode računa o zelenilu i svom okolišu, odnosno javnim zelenim površinama svoga grada, a ovom akcijom su se pridružili svakodnevnim aktivnostima preduzeća Park - nakon pošumljavanja je rekao Nenad Radović, inženjer šumarstva i hortikulture KJKP Park, te ocijenio da je ovaj projekat izuzetno značajan i u vrijeme korona virusa i svih epidemioloških mjera, jer je Sarajevu potrebno što više mladih stabala koji će čistiti zrak od izduvih gasova automobila i drugih čestica, te urbanu sredinu činiti ugodnijim mjestom življenja. 


procredit-posumljavanje-5


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI