Dok broj zaraženih raste

Federalni krizni štab donio nove preporuke: Online nastava za učenike, izbjegavanje okupljanja, rad od kuće...

Hronika 20.10.20, 17:15h

Federalni krizni štab donio nove preporuke: Online nastava za učenike, izbjegavanje okupljanja, rad od kuće...
Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu

 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

 

- Imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Bosanskopodrinjskom kantonu, te tendencije rasta broja oboljelih u svim kantonima, pozivamo građane da se dosljedno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva - naveli su.

 

Posebno podsjećaju na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima. 

 

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke: 

 

Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

 

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. 

 

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. 

 

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11 do 13 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega te da najprije kontaktiraju telefonom porodičnog ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.

 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

 

- S obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica - saopćio je Štab.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI