MINISTAR MANDIĆ PROBUDIO SE I NAJAVIO

Građani nose maske preko brade, grla, okupljaju se na nekakvim zabavama... Moguće je da uvedemo policijski sat!

Hronika 20.10.20, 15:01h

Građani nose maske preko brade, grla, okupljaju se na nekakvim zabavama... Moguće je da uvedemo policijski sat!
Sve je moguće u narednom periodu, pa i zatvaranje svih objekata kao i policijski sat ako se ovako nastavimo ponašati - poručio je ministar mandić

 

 

 

 

Prema posljednim podacima u našoj zemlji je i danas zabilježen rekordan broj zaraženih koronavirusom. Naime, u posljednja 24 sata ukupno je 718 novozaraženih.


Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva kazao je za Oslobođenje kako je situacija dosta zabrinjavajuća jer građani ne poštuju mjere.


- Građani nose maske preko brade, grla, okupljaju se na nekakvim zabavama, koncertima, predizbornim skupovima, jednostavno opušteno žive. To ne smije biti tako, moraju biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Sada nam dolaze hladniji dani, kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Ne smijemo se iznenaditi ako bude još veći broj zaraženih, a to će onda dodatno opteretiti zdravstveni sistem toliko da je pitanje koliko ćemo moći izdržati, istakao je Mandić za naš portal.


Između ostalog on navodi kako je jedan od zaključaka Federalnog Kriznog štaba da u narednom periodu ako dođe do povećanja broja zaraženih, će predložiti Civilnoj zaštiti da se proglasi stanje prirodne nesreće na području Federacije.


- Sve je moguće u narednom periodu, pa i zatvaranje svih objekata kao i policijski sat ako se ovako nastavimo ponašati. Vakcine će nam biti najvjerovatnije dostupne tokom iduće godine. Sada nam dolazi sezonska gripa koja ima slične simptome kao i koronavirus. Na početku su simptomi skoro pa isti. Vrlo teško ćemo moći razlikovati i zato ulazimo u jedan neizvjestan period. Apeliram ponovo na epidemiološke mjere jer drugog oružja nemamo, nemamo vakcine, nošenje maski i držanje distanci, ne organizirati skupove,držati distancu. To je jedini način da suzbijemo virus, zaključio je Mandić u razgovoru za Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI