'Bez presedana'

Norveška doktorica tvrdi: Virus je mutirao

Lifestyle 20.10.20, 09:41h

Norveška doktorica tvrdi: Virus je mutirao
Norveški tabloid Verdens Gang prenio je juče da je nova mutacija virusa korona bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na sjeveru zemlje

 

Nova mutacija SARS-CoV-2 koronavirusa otkrivena je u Norveškoj, tvrdi glavna liječnica opštine Trondhajm Tove Røsstad, dok Rospotrebnadzor navodi da u Rusiji nije identifikovan nijedan novi soj virusa.

 

Norveški tabloid Verdens Gang prenio je juče da je nova mutacija virusa korona bez presedana u Norveškoj identifikovana u Trondhajmu na sjeveru zemlje, prenosi TASS.

 

Rusija, međutim, nije identifikovala nijedan novi soj korona virusa koji bi se mogao fundamentalno razlikovati od onog koji cirkuliše u drugim zemljama, saopštio je nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

 

Navodi se da Rusija sistematski proučava genetsku raznolikost verzija SARS-CoV-2 u opticaju, kao i da se više od 150 genoma dekodira mjesečno.

 

"Dobijeni podaci se koriste za analizu relevantnosti sistema dijagnostičkih testova i pomoć u identifikovanju uvezenih slučajeva i procjeni regionalnih karakteristika genetske raznolikosti SARS-CoV-2. Do danas u Rusiji nisu izdvojeni sojevi koji bi se mogli drastično razlikovati od poznatih u prometu u drugim zemljama", navodi se u saopštenju.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI