Sutra protest upozorenja

U utorak ujutro potpuna obustava gradskog prevoza u Sarajevu zbog štrajka radnika

Hronika 19.10.20, 20:27h

U utorak ujutro potpuna obustava gradskog prevoza u Sarajevu zbog štrajka radnika
Radnici ovog sarajevskog preduzeća su u petak, 16. oktobra, organizovali protest u krugu GRAS-a, kako bi upozorili na probleme uzrokovane blokadom računa

 

Radnici sarajevskog preduzeća GRAS u utorak, 20. oktobra, od četiri do šest sati ujutro će organizovati štrajk upozorenja zbog problema u ovom preduzeću. Gradski saobraćaj će biti u potpunosti obustavljen.

 

„Termin protesta je ujutro od četiri do šest, zato što je tad najmanja frekvencija saobraćaja, kako putnici ne bi ispaštali. Putnici nisu krivi, ali nismo ni mi za ovu situaciju u GRAS-u“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

 

Radnici ovog sarajevskog preduzeća su u petak, 16. oktobra, organizovali protest u krugu GRAS-a, kako bi upozorili na probleme uzrokovane blokadom računa.

 

„Dva mjeseca je nama blokiran račun, dva mjeseca nam je obustavljena isporuka plina, ne možemo nabavljati dijelove, ne možemo registrovati vozila. Došli smo do situacije da još neke administrativne stvari treba sud da odradi, radnici su na izmaku psihički i fizički, i ovim potezom mi skrećemo pažnju i pokušavamo privoliti one koji mogu da to ubrzaju“, rekao je Muminović.

 

Trenutni problem nastao je kada je banka s kojom je poslovalo KJKP Gras blokirala glavni račun sarajevskom javnom gradskom prijevozniku GRAS.

 

Ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je iznosio 130 miliona KM po osnovi PDV-a, a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona KM, navodi Muminović.

 

Sporazumom koji je potpisan između Vlade Kantona Sarajevo i uprave GRAS-a pokušavaju se spriječiti dalje blokade, kako se ovi problemi ne bi dešavali u budućnosti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI