MMF objavio globalnu procjenu

Dok većem dijelu svijeta prijeti duboka recesija, jedna zemlja već mjesecima pravi milijarde

Biznis Klub 18.10.20, 18:49h

Dok većem dijelu svijeta prijeti duboka recesija, jedna zemlja već mjesecima pravi milijarde
Većina zemalja neće se vratiti rastu prije sljedeće godine, a za 2021. procijenjen je rast na svjetskom nivou od 5,2 posto

 

I pored otvaranja ekonomija, globalni rast biće u minusu 4,4 posto, saopštio je MMF u posljednjem izveštaju o svjetskoj ekonomiji. Prema toj procjeni, radi se o najgoroj krizi od Velike depresije tridesetih godina dvadesetog vijeka.

 

Svjetska ekonomija doživljava rast u trećem kvartalu, zbog čega je procjena korigovana za 0,8 posto u odnosu na prethodnu koja je bila još pesimističnija, saopštava MMF.

 

Većina zemalja neće se vratiti rastu prije sljedeće godine, a za 2021. procijenjen je rast na svjetskom nivou od 5,2 posto.

 

Kina je jedini izuzetak kada je ova godina u pitanju, jer će izbjeći recesiju i doživjeće rast, iako ne kao prethodnih godina. Procjena MMF-a je da će rast kineskog BDP-a biti 1,9 posto u 2020, dok će ostale velike ekonomije imati pad od 5,7 posto.

 

“Kina će biti jedina velika ekonomija koja će zabilježiti rast ove godine, dok će većina svijeta osjetiti duboku recesiju zbog pandemije virusa korona”, navodi Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF.

 

Gopinat dodaje da je kineski oporavak zasnovan i na velikoj tražnji medicinske opreme i elektronske opreme za rad od kuće koji se proizvode u toj zemlji, što je podiglo i kineski izvoz.

 

Kako navodi Ksinhua, rast Kine mogao bi da ima pozitivan utjecaj i na druge ekonomije širom svijeta, posebno na okolne zemlje.

 

Ekonomisti MMF upozoravaju da bi novo pogoršanje pandemije moglo da ugrozi i odloži procijenjeni ekonomski oporavak.

 

 

(Pressmedia.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI