Vrijednost projekta 210 miliona švicarskih franaka

Hrvatska firma gradi fabriku za vakcine za Covid-19

Biznis Klub 18.10.20, 17:50h

Hrvatska firma gradi fabriku za vakcine za Covid-19
Mediji u Hrvatskoj prenose kako je prava vijest što je kao glavni projektant i izvođač odabrana hrvatska kompanija Klimaoprema

 


Dok hiljade naučnika širom svijeta još rade na razvoju vakcine i lijeka za COVID-19, neke su kompanije već krenule u izgradnju kapaciteta potrebnih za proizvodnju cjepiva.

 

Tako je američka kompanija Moderna, koja razvija svoju vakcinu za COVID-19, mRNA-1273, već krenula s jačanjem svojih proizvodnih kapaciteta. U partnerstvu sa švicarskom firmom Lonza, dogovorili su proizvodnju vakcine na dvije lokacije – u SAD-u i Švicarskoj.

 

Kako se očekuje da će Modernina vakcina, koja se trenutno nalazi u trećoj i posljednjoj fazi ispitivanja, do kraja godine dobiti zeleno svjetlo za proizvodnju, dogovoreno je da se krene u širenje proizvodnih kapaciteta, piše Zimo.hr.

 

Vrijednost projekta procjenjuje se na 210 miliona švicarskih franaka a izgradnja pogona u švicarskom gradu Vispu trebala bi biti gotova u roku od osam mjeseci, a ne dvije godine koliko je inače praksa.

 

U pogonu će biti instalirane tri proizvodne linije, koje će ukupno moći proizvesti oko 300 miliona doza cjepiva godišnje.

 

No, mediji u Hrvatskoj prenose kako je prava vijest što je kao glavni projektant i izvođač odabrana hrvatska kompanija Klimaoprema.

 

Ona će u saradnji s kompanijom za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a, biti odgovorna za cijeli projekat, sve do predaje vlasniku.

 

Iako su detalji samog projekta još uvijek nedostupni javnosti, zna se da će pogon imati površinu od otprilike 2.500 m2 klase CNC do C.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI