Infektolog upozorava na pogoršanje epidemiološke situacije

Nakaš o skoku broja zaraženih: Situacija nalaže da hitno promijenimo ponašanje!

Lifestyle 17.10.20, 11:45h

Nakaš o skoku broja zaraženih: Situacija nalaže da hitno promijenimo ponašanje!
Za stanovništvo Bosne i Hercegovine, koje je proteklih mjeseci bilo izloženo različitim mjerama prevencije i nizu različitih (pozitivnih i negativnih) informacija, bitno je raditi na podizanju vlastitog imuniteta i jačanju mentalnog zdravlja

 


Dolazak jeseni, promjena vremenskih prilika i blaže (nego ranije) mjere prevencije rezultirale su, iz dana u dan, povećanjem broja novozaraženih, oboljelih i pacijenata umrlih od korona virusne infekcije. Infektolog Bakir Nakaš smatra da takva situacija u svijetu, našoj regiji i Bosni i Hercegovini, nalaže hitne promjene ponašanja i mjera prevencije koje su bile dosad na snazi.

 

- Osim toga, nastupajuća sezonska gripa i brojna virusna prehladna stanja, uveliko kompliciraju rad zdravstvene službe, javnih i privatnih preduzeća, institucija i ustanova - ističe u izjavi za Fenu dr. Nakaš.

 

Posebno je pitanje organizacije procesa obrazovanja (od predškolskog, osnovnog, srednjeg pa sve do akademskog) koje, kako je kazao, također nalaže primjenu adekvatnih preventivnih mjera i protokola ponašanja baziranih na osnovu našeg pozitivnog dosadašnjeg iskustva i iskustva drugih država u regiji i svijetu.

 

- Pred zdravstvenu službu postavljaju se posebni zahtjevi redovnog tretmana hroničnih i drugih bolesti, kao i tretmana pacijenata oboljelih od sezonske gripe, drugih virusnih oboljenja i korona virusne infekcije. Pred sve krizne štabove, koji djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, nameće se prioritetan zadatak stalnog praćenja epidemiološke situacije, korekcija i primjena preventivnih mjera koje će odgovarati trenutnoj situaciji bazirano na dosadašnjem iskustvu i iskustvu drugih država – naglasio je.

 

Za stanovništvo Bosne i Hercegovine, koje je proteklih mjeseci bilo izloženo različitim mjerama prevencije i nizu različitih (pozitivnih i negativnih) informacija, bitno je raditi na podizanju vlastitog imuniteta i jačanju mentalnog zdravlja.

 

- Stres i nesigurnost te plasman različitih suvišnih, nekorisnih informacija uveliko djeluju na slabljenje odbrambenih sposobnosti ljudskog organizma. Zbog toga preporuka za reduciranje vijesti i informacija koje nas, pored svakodnevnih briga za naše i zdravlje naših najbližih, mogu dodatno opteretiti - kazao je.

 

Kako dr. Nakaš naglašava, educiranje i plasman pravovremenih i korisnih informacija za cjelokupno stanovništvo jedna su u nizu preventivnih mjera koje će stanovništvo zaštititi od različitih nepotrebnih i stresnih informacija.

 

- Možemo očekivati pogoršanje epidemiološke situacije, porast broja novozaraženih i oboljelih od korona virusne infekcije, mješovite infekcije sezonske gripe, virusnih prehlada i korona infekcije. Stoga bi bilo korisno provesti vakcinaciju svih ugroženih grupa stanovništva i grupa koje su u riziku od razbolijevanja, kad nam bude na raspolaganju vakcina protiv sezonske gripe - istaknuo je dr. Bakir Nakaš, infektolog u penziji.

 

Na snazi su mjere koje se odnose na pridržavanje uputa o fizičkoj distanci, pranje ruku, nošenje zaštitnih maski, prema preporukama kriznih štabova. Zbog povećanja broja zaraženih posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je nove naredbe, sa oštrijim mjerama. Među ostalim, do kraja kalendarske godine obavezno je propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema), u zatvorenom i otvorenom prostoru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI