na današnjoj sjednici skupštine

Opozicija predvođena SDP-om i podržana SBB-om smijenila ministre u Vladi TK

Front 14.10.20, 16:28h

Opozicija predvođena SDP-om i podržana SBB-om smijenila ministre u Vladi TK
Ovakvi sramotni slučajevi i tolerancija SDA i njenih satelita na korupciju i nasilništvo najviših predstavnika vlasti, razlog su više za smjenu nesposobne vlade obilježene brojnim skandalima - navodi se u saopćenju SDP-a

 


Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, opozicija predvođena SDP-om BiH, podržana SBB-om, po inicijativi Naše stranke smijenila je dva ministra iz vladajuće većine, Sulejmana Brkića i Admira Hrustanovića

 

Sada već bivši ministar unutrašnjih poslova, Sulejman Brkić, smijenjen je zbog sumnje u počinjenje čitavog niza koruptivnih radnji. Iz navedenih razloga, Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu protiv ovog ministra iz stranke Envera Bijedića "Socijaldemokrate BiH" za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja. 

 

Također, prošlog mjeseca je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu pravdu i povratnike u Vladi TK ispred Stranke za BiH, proglašen krivim i pravomoćno osuđen zbog učešća u fizičkom obračunu i nanošenja ozljeda drugom licu ispred jednog ugostiteljskog objekta u Čeliću. 

 

Opozicione stranke predvođene SDP-om, uz podršku SBB-a, smijenile su dvojicu spomenutih ministara iz navedenih razloga. Na ovaj način, SDP BiH sa svojim partnerima još jednom pokazuje dosljednost i nultu toleranciju prema svakom obliku nezakonitog djelovanja izabranih i imenovanih javnih dužnosnika. 

 

Za vladajuću SDA potpomognutu "zelenom ljevicom", DF-om i Socijaldemokratama BiH, te SBiH-om, optužnice za koruptivne radnje i presude za učešće u tučama očito nisu bile razlog za smjenu ministara. Iako ih SDA sa svojim satelitima nije namjeravala smijeniti, zahvaljujući opoziciji kojoj se pridružio SBB, jedan osuđeni i jedan za koruptivna djela osumnjičeni ministar su ipak smijenjeni. 

 

Ovakvi sramotni slučajevi i tolerancija SDA i njenih satelita na korupciju i nasilništvo najviših predstavnika vlasti, razlog su više za smjenu nesposobne vlade obilježene brojnim skandalima. 

 

(Foto: Ilustracija/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI