VIDEO/ SANELA PRAŠOVIĆ-GADŽO, AKO BUDE NAČELNICA

Šta će mi službeno vozilo i vozač? Ne smatram se ni boljom ni vrednijom od bilo kojeg stanovnika Sarajeva...

Front 13.10.20, 20:54h

Šta će mi službeno vozilo i vozač? Ne smatram se ni boljom ni vrednijom od bilo kojeg stanovnika Sarajeva...
Kao kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad upitana je i da li je tačno da će odustati od benefita i privilegija koji imaju načelnici i neće htjeti službeno vozilo i vozača?

 

 


Sanela Prašović-Gadžo, generalna sekretarka SBB-a i kandidatkinja ispred ove stranke za načelnicu Općine Novi Grad u Sarajevu, gostovala je u emisiji Sarajevska šica na TVSA. 


Tom prilikom je, između ostalog, iznijela i svoj stav o trenutno vrućoj političkoj temi u Kantonu Sarajevo - smjeni Vlade...


- Svako ko ima legitimitet većine, ima pravo da traži promjene, SBB još nije zauzeo zvaničan stav, uradićemo to na organima stranke. Međutim, mislim da će SBB itekako odlučivati o ovome što se događa u Vladi Kantona Sarajevo iz razloga što kada imate 18 ruku, vidjeli ste kako to prolazi, nije stabilno, uz ruke SBB-a eventualno moglo bi se razgovarati o stabilnosti neke vlade, ali sačekajnmo da vidimo šta će biti, sačekajmo - rekla je Prašović-Gadžo.


Odgovarala je i na pitanje o mogućnosti ulaska ili ostanka SBB-a uz novu parlamentarnu većinu u Kantonu Sarajevo, te prokomentarisala protivljenje tome određenih politički subjekata, poput Damira Nikšića koji je više puta kategorički izjavo: „Ako SBB uđe, ja izlazim iz te većine“.


Prašović-Gadžo poručuje da Damir Nikšić može da izjavljuje šta god želi i da on sasvim sigurno neće odlučivati o tome koja će biti pozicija SBB-a u cijeloj ovoj priči.


- Niko ne smije da ucjenjuje, uvjetno rečeno, tu većinu ili neku drugu većinu. Da li će političke partije koje su potpisale plus Aljoša Čampara, ocjenjivati vrijednost riječi gospodina Nikšića ili će to uraditi neko drugi, sačekaćemo da se vidi. Niko ne treba da ucjenjuje nikoga - poručuje ona.


Kao kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad upitana je i da li je tačno da će odustati od benefita i privilegija koji imaju načelnici i neće htjeti službeno vozilo i vozača?


- Ja smatram nepotrebnim i viškom trošenja budžetskog novca da načelnici Općina, ljudi koji rukovode Općinom, imaju sve te privilegije - od reprezentacije, službenog vozila, vozača itd. Ja osobno kao načelnica nikada neću koristiti te privilegije, niti mi to pada na pamet. Ne smatram se ništa boljom na toj poziciji niti vrednijom od svakog našeg stanovnika koji normalno ide na posao, gradskim javnim prijevozom, šetajući, biciklom ili svojim vozilom i to je moj definitivni stav. To je zapravo jedan segment priče koji je u mom programu, a ona je temeljena na nekoliko prioriteta - prije svega transparentnost kojom ćemo zaustaviti korupciju, pogodovanja itd. Kada kažem transparentost, onda mislim na potpunu vidljivost općinskog budžeta kroz jednu vrstu aplikacije... Dakle, da vi jednim klikom vidite koliki su troškovi Općine u realnom vremenu, koliko se izdvaja od kapitalnih investicija, preko toga koliku je načenik dobio plaću, koliko je imao za službeni put itd., do plaća svih uposlenika. Smatram da je to put da pokažemo da to jeste novac naših građana i da građani trebaju znati kako se svaka marka i svaki fening potrošio u Općini - ističe Prašović-Gadžo.


Kompletan razgovor gledajte u video prilogu...

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI