Izabrano rukovodstvo

Amila Bećirović nova predsjednica: Da li je Sebija Izetbegović preuzela kontrolu nad Ljekarskom komorom FBiH?!

Hronika 11.10.20, 12:14h

Amila Bećirović nova predsjednica: Da li je Sebija Izetbegović preuzela kontrolu nad Ljekarskom komorom FBiH?!
Nova predsjednica dr. je i kadar SDA, a bila je na listi ove stranke za federalni parlament na općim izborima 2018. godine

 

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine dobila je novo rukovodstvo. U naredne četiri godine funkciju predsjednika ove asocijacije obnašat će Amila Bećirović iz Tuzle, dok je za predsjednika Skupštine izabran Amir Iglica iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, javlja BHRT.

 

- U naredne četiri godine planiram raditi na afirmaciji ljekarske struke, poboljšanju statusa ljekara i poboljšanju zdravstvene zaštite naših osiguranika - kazala je Amila Bećirović.

 

Izbornoj sjednici Skupštine Federalne Ljekarske komore, koja je održana u Zenici, nisu prisustvovali ljekari iz Opće bolnice „Dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo. Razlog tome su, kako navodi BHRT, problemi vezani za izbor rukovodstva u kantonalnoj, sarajevskoj komori koji će epilog dobiti na sudu.

 

Protivkandidat doktorici Bećirović i dosadašnji predsjednik komore Harun Drljević na sjednici je povukao svoju kandidaturu.

 

- Ovo dosadašnje što smo uradili pokazalo se vrlo korisnim, pokazalo se, postali smo prepoznatljivi, a sada je vrijeme da novo rukovodstvo preuzme odgovornost za federalnu komoru - kazao je Drljević.

 

Međutim, u javnosti se odmah pojavile oprečne reakcije na izbor nove predsjednice... Naime, kako navodi Raport, Dr. Bećirović je izbor i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, koja navodno mjesecima lobira da na čelo institucije dođe upravo ova kandidatkinja. Dolaskom novog rukovodstva, Izetbegović je, navodi Raport,  praktično uspostavila veritikalnu kontrolu u ljekarskim komorama, jer već pod svojom kontrolom ima Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo.

 
Kako piše Raport, Federalna ljekarska komora praktično je pod kontrolom, a ne treba čuditi borba za čelnu poziciju. Naime, Komora je nadležna za izdravalje ljekarskih licenci, ali i njihovo oduzimanje. S obzirom na to da se pred Komorom KS vodi svojevrstan proces protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, nije teško zaključiti da su na tapeti nepodobni ljekari.


Nova predsjednica dr. je i kadar SDA, a bila je na listi ove stranke za federalni parlament na općim izborima 2018. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI