Epilog akcije 'Dar 1'

Zatvor u Sarajevu pun policajaca: Pali na uzimanja mita od vozača

Hronika 10.10.20, 20:52h

Zatvor u Sarajevu pun policajaca: Pali na uzimanja mita od vozača
Tužilaštvo kantona Sarajevo je pritvor za Durmu i Arnauta zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela

 


Samiru Durmi i Adisu Arnautu, dvojici pripadnika Jedinice za sobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo, uhapšenih u nastavku akcije “Dar 1” zbog primanja dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja i ovlasti, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu odredila je jednomjesečni pritvor. 

 

Policajcima Arminu Aliću i Ramizu Špiodiću određene su mjere zabrane, koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu obavljanja policijskog posla. Njih dvojica su sinoć puštena na slobodu.  

 

Tužilaštvo kantona Sarajevo je pritvor za Durmu i Arnauta zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

 

U akciji “Dar 1”, koja je izvedena u avgustu, uhapšeno je 18 saobraćajnih policajava od kojih je za njih 17 određen pritvor koji im je nadavno i produžen.

 

Durmo i Arnaut te ostalih 17 policajaca smješteni su u KPZ-u Sarajevo. Policajci su u odvojeni po ćelijama sa drugim pritvorenicima. Kompletan odjel, uz visoke mjerama sigurnosti, sada je napunjen policajcima što je jedinstven slučaj u nekom zatvoru.


Svaki od policajaca smješten je sa osobom koja nema razloga da naudi policajcu, kako se ne bi ugrozila njihova sigurnost. Njihovim pritvaranjem KPZ Sarajevo je praktično blokiran za nove pritvorenike te se očekuje da oni oni buti raspoređivani u Zenicu ili druge zatvore.

 

Uprava KPZ-a Sarajevo i Ministarstvo pravde FBiH i ranije je ukazivalo da neće dozvoliti prebukiranost u zatvoru niti bilo koju negartivnu situaciju koja će dijelom ili u cijelosti negativno utjecati na uspostavljeni sistem sigurnosti koji je na visokom nivou ili na sistem aktivosti koje su povezane naredbama Kriznog štaba povodom koronavirusa. U zatvoru su maksimalno pooštrene mjere sigurnost i mjere zaštite od koronavirusa.

 

Direktor KZP-a Sarajevo Faruk Zubčević nije želio komentirati novonastalu situaciju.

 

– Mi ćemo poštivati sve mjere sigurnosti i mjere koje odredio Krizni štab- kratko nam je rekao Zubčević.

 

Sarajevski zatvor do sada nije imao nijedan slučaj zaraze koronavirusa, što predstavlja veliki uspjeh konstatovan i od nadležnih organa.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI