Burno u Sarajevu

Pljušte reakcije: Asima je 'izabrao narod', a Čamparu izgleda vanzemaljci

Front 10.10.20, 14:04h

Pljušte reakcije: Asima je 'izabrao narod', a Čamparu izgleda vanzemaljci
Na pitanje novinara zbog čega Asim Sarajlić još uvijek obnaša funkcije u zakonodavnoj vlasti, lider SDA Bakir Izetbegović imao je spreman odgovor: “Asimu je mandat dao narod”

 

Građani Bosne i Hercegovine dobro su jučer na društvenim mrežama zaključili kako mandat Aljoši Čampari nisu dali vanzemaljci nego narod, referišući se na saopćenje Stranke demokratske akcije (SDA) u kojim pozivaju Čamparu da podnese ostavke na sve funkcije koje obnaša, piše PRESS.

 

Nakon što je otkriveno da je šef Kluba delegata iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić učestvovao u političko-koruptivnoj aferi kojom se trenutno bave pravosudne institucije, SDA je na sve načine pokušala opravdati Sarajlića.

 

Na pitanje novinara zbog čega Asim Sarajlić još uvijek obnaša funkcije u zakonodavnoj vlasti, lider SDA Bakir Izetbegović imao je spreman odgovor: “Asimu je mandat dao narod”.

 

“A tamo gdje je izabran od strane naroda, neće ga stranka odstraniti”, izjavio je Izetbegović sredinom prošlog mjeseca ispred Centrale SDA ljutito poručujući novinarima kako Sarajlića ne mogu porediti “s čovjekom s drvima” koji je završio u zatvoru zbog sakupljanja drva jer – vrlo prosto – Asim je u Parlamentarnoj skupštini BiH, a čovjek s drvima je čovjek s drvima.

 

Istina je da je Asim Sarajlić na Općim izborima 2018. godine bio jedan od kandidata za zakonodavnu vlast ispred SDA. Tačno je i da je uspio osvojiti direktni mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 8.246 glasova. U Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ušao je kao i svi drugi delegati iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda – izabran je od delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

Međutim, istina je i da je Aljoša Čampara na Općim izborima 2018. godine bio kandidat SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo. Tačno je i da je dobio direktni mandat u Skupštini Kantona Sarajevo sa 10.838 glasova. Pored Semira Efendića bio je jedini kandidat koji je prešao cenzus od 20 posto. Istina je da je u Dom naroda Parlamenta FBiH ušao kao i svi drugi delegati – izabran je od zastupnika u kantonalnoj skupštini. Dok je za dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH izabran glasovima delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI