Dok se republikanci protive istraživanju embrionalnih matičnih stanica

Trump primio koktel antitijela koji je razvijen pomoću ćelija iz abortiranog fetusa

Hronika 09.10.20, 13:32h

Trump primio koktel antitijela koji je razvijen pomoću ćelija iz abortiranog fetusa
Trumpova republikanska stranka se izričito protivi istraživanju embrionalnih matičnih stanica te poziva na zabranu federalnog financiranja istraživanja navedenih

 

Jedan od lijekova koje je Donald Trump uzeo tijekom liječenja od koronavirusa razvijen je pomoću ljudskih ćelija dobivenih iz abortiranog fetusa, piše Guardian.

 

Lijek je koktel monoklonskih antitijela koje je razvio Regeneron, Trump je primio infuziju od 8 grama, a sam lijek nije odobren.

 

Matične stanice korištene za razvoj lijeka poznate su kao HEK-293T stanice, a izvorno su ekstrahirane iz bubrega embrija nakon abortusa koji je u Nizozemskoj izveden u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća.

 

Trump dosljedno nastoji ograničiti pristup pobačaju, a jedan od njegovih najnovijih pokušaja je i nominacija konzervativne katoličke sutkinje Amy Coney Barret u Vrhovni sud.

 

Trumpova republikanska stranka se izričito protivi istraživanju embrionalnih matičnih stanica te poziva na zabranu federalnog financiranja istraživanja navedenih.

 

Trump je već ograničio takva istraživanja 2019. kada je njegova administracija pauzirala financiranje naučnika koji rade na studijama tog tipa.

 

"Zaustavili smo federalno financiranje istraživanja fetalnog tkiva. Zauzimamo stav pred lobistima pobačaja kao nikada do sad", rekao je Trump početkom ove godine.

 

Tvrtka koja je razvila koktel ne smatra ćelije fetalnim tkivom

 

Glasnogovornica Regenerona Alexandra Bowie rekla je kako tvrtka ne smatra sporne HEK-293T stanice tkivom.

 

"Ćelije se slobodno dijele u laboratoriju te ove koje su nam danas dostupne ne smatramo fetalnim tkivom i inače nismo koristili fetalno tkivo", kaže Bowie.

 

Razvoj koktela s 450 miliona dolara podržala je Barda, institucija u sklopu tamošnjeg ministarstva zdravstva zadužena za istraživanja i razvoj biomedicine. Nije dostupan javnosti i do danas je testiran tek na 275 ljudi.

 

Podsjetimo, Trumpova administracija sustavno je radila na ograničavanju pristupa pobačaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

"Žudim za danom kada Roe v. Wade bude dio povijesti", referirao se potpredsjednik SAD-a Mike Pence na odluku Vrhovnog suda iz 1973. koja ženama omogućuje legalan pobačaj.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI