FOTO/ Utemeljeno Međukulturalno vijeće

U sarajevskoj Vijećnici održan koncert 'Sazvučja', potpisan i sporazum o suradnji četiri nacionalna kulturna društva

Kultura 08.10.20, 14:20h

U sarajevskoj Vijećnici održan koncert 'Sazvučja', potpisan i sporazum o suradnji četiri nacionalna kulturna društva
Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, živi spomenik su kulture i svjedoci jednog vremena, oni koji će uz sazvučja hrabro i zajedno koračati naprijed i dalje prkoseći vremenu i gledajući u istom pravcu, pravcu bolje budućnosti i još boljih naraštaja

 

U ambijentu Gradske Vijećnice u Sarajevu, onom koji plijeni svojom ljepotom, baš onakvom kakav zaslužuje jedan ovakav događaj, onom koji je odolijevao i vremenu i prilikama, održan je zajednički koncert četiri nacionalna kulturna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Sazvučja”. Ovoj značajnoj svečanosti prethodilo je i potpisivanje Sporazuma o suradnji ovih društava kojim je utemeljeno Međukulturalno vijeće.

 

U kišno sarajevsko predvečerje, svojstveno za mjesec oktobar, u vremenu u kojem smo zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, da bi zaštitili jedni druge, primorani socijalno distancirati se, poštivati sve epidemiološke mjere, sinoć su predstavnici četiri nacionalna Društva i to predsjednik Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo Nedeljko Masleša, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ dr. sc. Nikola Čiča i predsjednik Židovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Jakob Finci, sjeli su za zajednički stol i u auli Vijećnice potpisali Sporazum o suradnji ovih značajnih društava, a kojim je utemeljeno Međukulturalno vijeće, tačnije samo dali pečat uvijek dobroj, lijepoj i uspješnoj suradnji i svaki na svoj način poželio da ona traje, bude još produktivnija i plodonosnija.

 

Simbolično je i to što se ove godine, i upravo ovih dana, navršava i punih trideset godina kako su gotovo sva ova društva obnovila svoj rad, nakon višedecenijske zabrane, tijekom koje ideja njihovog postojanja nikada nije ugašena a jedan ovakav zajednički rad jamči bolju budućnost kulturi, društvima potpisnicima ovog sporazuma, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Društva su to s bogatom poviješću koja u skoro 150 godina svoga funkcioniranja baštine kulturnu i povijesnu tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini, oslobođenih od podjela i razjedinjenosti, ona koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada i koja kroz svoju šarolikost i pojedinačne misije teže ka zajedničkim ciljevima i tvore jedan čvrst korektiv cjelokupnog društva.

 

Sjajnim moderiranjem svečanosti Aida Krehić ispričala je priču o svakom pojedinom Društvu, te je nakon svečanog potpisivanja sporazuma najprije dala riječ gradonačelniku Grada Sarajeva Abudulahu Skaki koji je sve nazočne srdačno pozdravio i između ostalog rekao:


“Čuvari tradicije, multietničnosti, ali i multikulturalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine – nacionalna kulturna društva Preporod, Prosvjeta, Napredak i La Benevolencija večeras su podsjetili na dugogodišnji rad i uspješno zajedničko djelovanje”.

 

Gradonačelnik je podsjetio i na to kako su Grad Sarajevo i gradski vijećnici, upravo u čast vrijednostima koje njeguju i baštine, donijeli Odluku o utvrđivanju ovih društva kao društava od posebnog značaja za Grad Sarajevo.

 

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka posebice je pozdravio premijera Kantona Sarajeva Maria Nenadića, ministra obrazovanja KS Anisa Krivića te i mnoge druge predstavnike javnog  i kulturnog miljea, koji su prepoznali značaj jedne ovakve manifestacije.

 

Nakon obraćanja gradonačelnika nazočne su pozdravili i predstavnici svih nacionalnih Društava .

 

Najprije je to učinio Jakob Finci koji je rekao da ovo nije velik događaj za čovječanstvo, ali da je velik za ova društva, te je posebno istaknuo: “Napredak ne treba samo Hrvatima, Prosvjeta Srbima, niti Preporod samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo La Benevolencije, odnosno dobre volje.” – rekao je Finci.

 

Nedeljko Masleša je istaknuo da su nacionalna udruženja imala svijetlih i teških trenutaka u prošlosti.

 

– Tijekom cijelog ovog razdoblja nismo zaboravili svoju misiju koju su nam ostavili naši utemeljitelji. Širenje kulture, tradicije, stipendije i druge zadaće iz kulture i prosvjete. Ovim činom formaliziramo našu dosadašnju suradnju i pokazujemo da je moguće i poželjno zajedničko djelovanje – poručio je Masleša.
I predsjednik dr. sc. Nikola Čiča je u ime “Napretka“ rekao kako je večerašnja manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u suradnji.

 

– Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj suradnji – kazao je dr. Čiča.

 

Predsjednik “Preporoda“ prof. dr. Sanjin Kodrić se zahvalio domaćinima manifestacije, gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću, koji je također nazočio ovoj svečanosti.

 

– Nedavno nas je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočelo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička društva, kako ih neki nažalost zovu, već temeljne institucije naroda BiH koje su sudjelovale i u stvaranju ove zemlje – rekao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

 

Nakon službenog, ali nadasve prijateljskog dijela obraćanja uslijedio je zajednički koncert kulturnih društava pod nazivom Sazvučja.

 

sazvucja-vijecnica

 

Kao što sama riječ sazvučja u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju predstavljena Društva, a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine.

 

Prve taktove kojim je započela magija “Sazvučja” i sve nazočne prenijela u neke nove dimenzije poklonila je La Benevolencija izvedbama svog vokalno instrumentalnog sastava “Kolonomos family vocals” koji su izveli Tzur Mishelo alchanu – Shabbatnu pjesmu, potom Poco le das – sefardsku svadbenu pjesma, a potom i sefdarsku romansu Adio Cherida. Djevojčice i dječaci koji su se predstavili, izazvali su pravo oduševljenje svih nazočnih. Zatim je uslijedilo predstavljanje Napretka i to nastupom istinske dive sopranistice Vedrane Šimić, te mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić uz klavirsku pratnju Milana Lucića koji su izveli “Domovini i ljubavi” (Ivan pl. Zajc)  i “Odu zemlji” (Jakov Gotovac). Drhtao je strop sarajevske Vijećnice i pleo najsnažnije niti kulture i umjetnosti. Prosvjeta se predstavila s ansamblom “Corde per cuore” koji su izveli “Cannon” (Johan Pachelbel), “Besame mucho” (Consuelo Velázquez) i “Lambada” (Kaoma). Tri mlada glazbenika plijenila su svojom virtuoznošću, mladošću i ljepotom. Koncert je završio nastupom mješovitog zbora Preporoda iz Brčkog pod ravnanjem dirigenta prof. Fikreta Piskavice koji su izveli nenadmašnu “Eminu” Alekse Šantića u obradi Emira Mejremića i pjesmu “Ima neka tajna veza” koju je napisao Duško Trifunović, a na svoj način obradio Goran Bregović i Fik, korepetitor je bila Daria Jahić dok je prah posebnosti na violini posula Jasmina Šehanović.

 

I zašto ne završiti upravo stihovima ove pjesme koja kaže: “Ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut. Njome čovjek sebe veže, kada bira sebi put”.

 

Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, živi spomenik su kulture i svjedoci jednog vremena, oni koji će uz sazvučja hrabro i zajedno koračati naprijed i dalje prkoseći vremenu i gledajući u istom pravcu, pravcu bolje budućnosti i još boljih naraštaja. Ova Društa su upravo izabrala put nekog boljeg i zajedničkog sutra.

 

Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas… Tu je stavljen I bookmark, poklon svim nazočnim, simbolika nastavka jednog čitanja, gledanja, zajedništva i nastavka nečega itekako uspješnog, saopćeno je iz HKD Napredak.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI