nezadovoljan razvojem situacije

Čović pisao međunarodnim dužnosnicima: Potpisali smo sporazum, a SDA kupuje vrijeme i izbjegava preuzete obaveze!

Front 07.10.20, 09:11h

Čović pisao međunarodnim dužnosnicima: Potpisali smo sporazum, a SDA kupuje vrijeme i izbjegava preuzete obaveze!
Međutim, kako navodi predsjednik HDZ-a BiH, vrijeme teče, a SDA izbjegava provesti postignuti dogovor

 

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio je pismo čelnicima međunarodne zajednice u kojem je upozorio kako rukovodstvo SDA ne želi realizirati međustranački sporazum HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

U pismu upućenom američkom i britanskom veleposlaniku, voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH, veleposlanici Misije OESS-a u BiH i visokom predstavniku Čović podsjeća da su 17. lipnja 2020. godine čelnici SDA i HDZ BiH potpisali dva sporazuma, sporazum koji se odnosi na provođene lokalnih izbora u Mostaru te sporazum o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

"Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice su se obvezale na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, sukladno Sporazumu, treba završiti do kraja ove godine. Ipak, unatoč jasno preuzetim obvezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, je da Stranka demokratske akcije (SDA) i njezino rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupovine vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obveze", poručio je Čović.

 

Čović u svom pismu zagovara konsocijacijsku demokraciju koja, kako je naveo, ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava, te onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima.

 

Međutim, kako navodi predsjednik HDZ-a BiH, vrijeme teče, a SDA izbjegava provesti postignuti dogovor.

 

"Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden niti u jednoj točki, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti Sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se novim 'komšićima' i nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu, Daytonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju", navodi dalje Čović.

 

Po njegovim riječima, u protekla četiri mjeseca nije napravljen niti jedan korak naprijed ka realizaciji međustranačkog sporazuma, a na djelu je "otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava".

 

"Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u Bosni i Hercegovini, ne možemo i nećemo tolerirati takav ponižavajući odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja nam se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Daytonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od lipnja 2020. godine", navodi Čović na kraju svog pisma upućenog predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI