nakon glasanja za moratorij

Naša stranka se pravda: Nenadić presvlači laži u statistiku, za Fortinu vladu uzeli su ove podatke o zapošljavanju...

Front 06.10.20, 12:39h

Naša stranka se pravda: Nenadić presvlači laži u statistiku, za Fortinu vladu uzeli su ove podatke o zapošljavanju...
- Aktuelna vlast želi da ukine moratorij na zapošljavanje kako bi u veoma kratkom roku koji joj je ostao do smjene izvršila što više političkih zapošljavanja. Nećemo to dozvoliti - poručuje Vildana Bešlija

 

 

 

 

Aktuelna Vlada KS optužila je prošlu Vladu na čijem čelu je bio Edin Forto da je nesrazmjerno više zapošljavala u odnosu na nju. Tu informaciju demantuje Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS:


“Uporedni podaci kojima barata Vlada premijera Nenadića su nerealni. Za Fortinu vladu uzeti su podaci o zapošljavanju za period od 15, a za Nenadićevu za period od šest mjeseci.


Pritom, ti mjeseci koje su odabrali za sebe, ne uključuju septembar kada je mnogo veći broj zaposlenih u obrazovanju po ugovoru o djelu. Izostavljanje septembra je posebno indikativno ako znamo da je 18. 9. javnosti obznanjen dokument koji je Ured za borbu protiv korupcije uputio svim institucijama javnog sektora Kantona Sarajevo kao upozorenje na osnovu uočenih prijavljenih i utvrđenih nepravilnosti u procesu zapošljavanja, koji je ujedno i bio alarm četvorki da predloži zaključke o moratoriju na zapošljavanje.


Najvažnija činjenica je da je Fortina vlada radila u normalnim okolnostima, a Nenadićeva u vrijeme pandemije kada su zahvaljujući lockdownu i stanju prirodne nesreće uslovi za zapošljavanje bili znatno otežani.


Neophodno je imati uvid i u to gdje su osobe zapošljavane, tj. gdje je Nenadićeva vlada ‘poboljšavala’ prosjek.


Fortina vlada je potpisala 1.156 ugovora za ustanove kulture (pozorišta, muzeji, filharmonija...), koji po prirodi posla imaju potrebu za angažovanjem većeg broja saradnika po ugovoru o djelu. Tu je dosta i ponovljenih ugovora jer se produžavaju, ali se računaju svaki za sebe pa tako možete imati tri ugovora o djelu koje Nenadićeva vlada računa kao tri zaposlenja ali se ustvari radi o jednom zaposlenom koji je tri puta produžavao ugovor.


S druge strane, Nenadićeva vlada je izdala 153 saglasnosti na zapošljavanje u kulturi. To odražava i skromni odnos Vlade koalicije Petak 13 prema kulturi koju su demonstrirali i nedavno kada su odbili pomoći rad Muzeja ratnog djetinjstva s 50.000 KM. Međutim, kad se iz zapošljavanja i jedne i druge vlade izdvoje saglasnosti za ugovore o djelu za ustanove kulture te tako dobiveni broj izdatih saglasnosti podijeli sa brojem mjeseci na vlasti, Fortina vlada je mjesečno davala 153 saglasnosti, a Nenadićeva 210.


U ustanovama socijalne zaštite Fortina vlada je dala saglasnost na zaposlenje 290, dok je trenutna Vlast u iste ustanove zaposlila samo 63 osobe. U oblasti zdravstva, Fortina vlada je izdala 575 saglasnosti za nedostajući kadar.


Dakle, Fortina Vlada je bila socijalno osjetljivija u normalnim okolnostima nego što je Nenadićeva vlada u pandemijskim. Vrijeme pandemije je upravo ono u kojem se socijalna osjetljivost vlade očituje na jačanju i kulturnih i socijalnih ustanova.


Ovo Nenadićevo presvlačenje laži u statistiku radi se jer aktuelna vlast želi da ukine moratorij na zapošljavanje kako bi u veoma kratkom roku koji joj je ostao do smjene izvršila što više političkih zapošljavanja. Nećemo to dozvoliti", poručuje Bešlija.


(DEPO PORTRAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI