raport saznaje

Još jedna istraga Tužilaštva BiH protiv Osmice: Otkriveno kako je OSA došla do snimaka iz Pošte u Sarajevu?

Hronika 02.10.20, 19:54h

Još jedna istraga Tužilaštva BiH protiv Osmice: Otkriveno kako je OSA došla do snimaka iz Pošte u Sarajevu?
Mehmedagić i Pekić, prema informacijama kojima raspolaže Raport, pod istragom su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i odavanje tajnih podataka

 

 

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić Osmica našao se pod još jednom istragom Tužilaštva BiH, saznaje Raport.


Naime, ranije je protiv njega otvorena istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, odnosno provjerava se da li Mehmedagić ima validnu fakultetski diplomu. Poznato je da trakavica oko njegovog obrazovanja traje već mjesecima, a prema određenim informacijama, Mehmedagić je navodio i diplome tri fakulteta. Posljednja je ona Američkog univerziteta u Sarajevu.


Događaj rasvijetljen u značajnoj mjeri


No, Tužilaštvo BiH je, kako je zvanično potvrđeno Raportu, pokrenulo još jednu. Na naš upit da li je pokrenuta istraga vezana za objavljivanje u medijima snimaka nadzorne kamere iz poslovnice JP Pošta, a u vezi za podnošenjem anonimne prijave protiv Mehmedagića, te da li se istraga odnosi na uposlenike OSA-e i koje, glasnogovornik ove institucije Boris Grubešić je kazao kako je Tužilaštvo, odmah nakon objavljivanja navedenog sadržaja, poduzelo aktivnosti.


“U svezi vašeg upita možemo odgovoriti da je Tužiteljstvo BiH, odmah nakon objavljivanja navedenog sadržaja i zaprimanja prijave o navedenom, poduzelo aktivnosti koje su u značajnoj mjeri rasvijetlile događaj. Kao rezultat ovih aktivnosti donesena je Naredba o provođenju istrage protiv dva uposlenika OSA-e BiH M.O. i P.M.”, kazao je Grubešić.


Raport otkriva detalje.


Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića Osmice te uposlenika ove agencije Muhameda Pekića, a u slučaju izuzimanja snimaka videonadzora iz JP Pošta, javnog objavljivanja snimaka i ličnih informacija Mirele Bubalo, savjetnice ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare.


Mehmedagić i Pekić, prema informacijama  kojima raspolaže Raport, pod istragom su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i odavanje tajnih podataka.


Naime, 27. augusta ove godine podnesena je anonimna prijava uposlenika  OSA-e protiv Mehmedagića. U medijima su se samo nekoliko dana nakon toga pojavili snimci videonadzora iz JP Pošta, tačnije poslovnice na Trgu solidarnosti broj 37 u Sarajevu, na kojima se vidi nepoznata ženska osoba, za koju je na portalu Istraga.ba objavljeno da je navodno Mirela Bubalo, te su javno izneseni njeni lični podaci, uključujući i adresu stanovanja.


Prema informacijama do kojih je došao Raport, Osmica je počeo istraživati ko stoji iza anonimne prijave, a šta se dalje dešavalo čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI