Broj žrtava se povećava

Armenija spremna na mirovne pregovore

Hronika 02.10.20, 14:51h

Armenija spremna na mirovne pregovore
Dvije bivše sovjetske republike zaratile su oko teritorije između 1988. i 1994. godine i na kraju su proglasile prekid vatre, ali nikada nisu postigle nagodbu oko spora

 

Armensko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je "spremno da stupi u interakciju" s Francuskom, Rusijom i SAD-om za prekid borbi sa susjednim Azerbejdžanom.

 

Broj žrtava se povećava u južnom Kavkazu, a obje strane međusobno se optužuju za iniciranje smrtonosnih napada.

 

Sukob oko sporne teritorije Nagorno-Karabaha izbio je u nedjelju.

 

Enklava je zvanični dio Azerbejdžana, ali njome upravljaju etnički Armenci.

 

Dvije bivše sovjetske republike zaratile su oko teritorije između 1988. i 1994. godine i na kraju su proglasile prekid vatre, ali nikada nisu postigle nagodbu oko spora.

 

Francuska, Rusija i SAD, koje dopredsjedavaju posredničkom grupom OSCE-a, zatražile su prekid vatre, ali Azerbejdžan do sada nije dao pozitivan odgovor na predložene pregovore.

 

U posljednjim sukobima, azerbejdžanske snage objavile su da su postigle napredak, i optužile su Armeniju za artiljerijske napade na četiri sela, pri čemu je došlo do pogibije civila.

 

Armenija kaže da je oborila sedam bespilotnih letjelica u blizini glavnog grada Jerevana, ali Azerbejdžan je tu tvrdnju odbacio, prenosi BBC.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI