Izvršeni pretresi

Zajednička akcija FUP-a i MUP-a RS: Dvije osobe uhapšene zbog niza krivičnih dijela

Hronika 01.10.20, 16:15h

Zajednička akcija FUP-a i MUP-a RS: Dvije osobe uhapšene zbog niza krivičnih dijela
Dvije osobe uhapšene u akciji pripadnika FUP-a i MUP-a RS

 

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su u zajedničkim kooridiniranim aktivnostima sa pripadnicima Minsitarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, PU Trebinje, a pod nadzorom Hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog i Okružnog javnog Tužitaštva Trebinje, dokumentovali krivična djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" i "Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", kao i više krivičnih djela počinjenih na teritoriju Republike Srpske.

 

Između ostalih dokumentovana su i krivična djela "Pustošenje šuma" i "Nedozvoljene eksploatacije mineralnih sirovina" opisanih u Krivičnom Zakonu Republike Srpske, saopćeno je iz FUP-a.

 

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe općinskog suda u Mostaru izvršeni su pretresi na dvije lokacije na širem području Grada Mostara, te su lišena slobode dvije osobe inicijala M.M.M. (1978.) i E.M. (1972.) koje se sumnjiče za navedena krivična djela.

 

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "Cannabis Sativa L", veća količina eksploziva, dvije ručne bombe, puška, veća količina municije, tri ručne radio stanice, mobilni telefonski aparati, sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

 

Na području Općine Istočni Mostar, policijski službenici su locirali plantažu sa nasadama Indijske konoplje u vezu sa kojojm se dovode osumnjičeni M.M.M i E.M. Na plantaži istog dana izvršen je uviđaj, te izuzeto 56 stabljika indijske konoplje.

 

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u prostorijama Federalne uprave policije, nakon čega su predate policijskim službenicima MUP-a RS na daljnje nadležno postupanje, s tim da je nadležnom Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

(FENA/md)

 

BLIN
KOMENTARI