kazna stigla, ali kasno

Adnu Pandžić više niko ne može zaustaviti u borbi za načelnicu Novog Sarajeva: Zašto DF nije ranije reagovala?

Front 01.10.20, 15:05h

Adnu Pandžić više niko ne može zaustaviti u borbi za načelnicu Novog Sarajeva: Zašto DF nije ranije reagovala?
Nakon njenog homofobnog izljeva na društvenim mrežama, koaliciji DF-GS trebalo je čak 17 dana da reaguje. Kada su napokon reagovali, ogradili su se od izjava svoje kandidatkinje, uputili izvinjenje LGBTIQ zajednici, te konstatovali da istup Adne Pandžić nema "niti jednu dodirnu tačku" sa politikama koalicije DF-GS

 

Koliko koalicija Demokratska fronta - Građanski savez muku muči s kadrovima pokazao je slučaj Adne Pandžić, njihove kandidatkinje za načelnicu Novog Sarajeva na novembarskim izborima.

 

Ambiciozna Pandžić, koja je na izborima 2018. bila na listi SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo i nije se proslavila, kažnjena je sa 3.000 KM zbog homofobnih stavova.

 

 

CIK BiH Adnu Pandžić je kaznio zbog objave na Facebook profilu u kojem je drugu Bh. povorku ponosa, održanu u Sarajevu 23. augusta, nazvala "povorkom stida". Navela je i to da ona "izražava definitivno i konačno protivljenje i neprihvatanje te skupine u našem društvu" te da "duhovni, vjerski i moralni principi kao jedini, posljednji faktor odlučivanja bez alternative, koji ne dozvoljava mom ljudskom razumu, savjesti i svijesti da to prihvati kao normalan obrazac ponašanja".

 

adna-pandzic-status


Nakon njenog homofobnog izljeva na društvenim mrežama, koaliciji DF-GS trebalo je čak 17 dana da reaguje. Kada su napokon reagovali, ogradili su se od izjava svoje kandidatkinje, uputili izvinjenje LGBTIQ zajednici, te konstatovali da istup Adne Pandžić nema "niti jednu dodirnu tačku" sa politikama koalicije DF-GS, među kojima "značajno mjesto zauzima borba za prava svih marginalizovanih društvenih grupa u koje spada i LGBTIQ zajednica".

 

Kako se onda moglo dogoditi da Adna Pandžić postane istaknuta političarka i kandidatkinja DF-GS, ako su svjetonazorski na dvije suprotne strane?

 

Odgovore na sve ovo pokušali smo dobiti od Službe za odnose s medijima DF-a, međutim jedini odgovor na pet pitanja, koliko smo poslali, bio je: "S obzirom da koalicija Demokratska fronta-Građanski savez nije dobila zvaničnu odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, još uvijek ne možemo dati bilo kakav komentar o ovom slučaju".

 

Dakle, osim što nisu mogli komentarisati odluku CIK-a, po kojoj kaznu neće platiti samo Pandžić, nego i dvije stranke DF i GS, nisu željeli odgovoriti ni na to da li i dalje podržavaju njenu kandidaturu te da li, nakon svega, misle da je najbolji izbor za načelnicu Novog Sarajeva. Nisu željeli odgovoriti ni na pitanje kako je moguće da je njihova kandidatkinja svjetonazorski toliko milja daleko od proklamovanih ciljeva koalicije.

 

Također, ostaje nejasno i zašto je koalicija DF-GS ćutala 17 dana, dovoljno da se ovjere kandidatske liste, te započne i njihovo štampanje. A tada se, kako je za DEPO Portal potvđeno iz CIK-a, više ništa promijeniti ne može.

 

-   Do početka ovjere kandidatskih listi stranka može opozvati svog kandidata ili se kandidat sam može povući sa liste. Međutim, nakon ovjere, više ni stranka ni kandidat ne mogu uraditi ništa, a pogotovo u ovoj fazi, kada se već uveliko i štampaju glasački listići. Čak i u slučaju da neki kandidat bude suspendovan tokom izborne kampanje, zbog kršenja pravila ili nečega drugog, on se više ne može povući niti ukloniti sa liste, samo se može istaći obavijest da će glasovi za tog kandidata biti nevažeći - pojašnjeno je za DEPO Portal iz CIK-a.

 

Dosadašnji politički rezultati - uvijek zadnja

 

Kada je ozvaničen početak predizbornih aktivnosti koalicije DF-GS za Novo Sarajevo, Adna Pandžić se predstavila u Sportskoj dvorani Novo Sarajevo na Grbavici. Rođena je 4. decembra 1996. godine, a kako je rekla, studirala je na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Ne reče tada je li i diplomirala, ali je zato, prilikom predstavljanja, rekla da joj je veliko zadovoljstvo i čast biti kandidatkinja za načelnicu u ime koalicije DF-GS koja je "trenutno jedina prava ljevica na političkom spektru". Tragikomično je koliko je Pandžić daleko od ljevice...

 

Inače,ni u dosadašnjim izbornim rezultatima Adna Pandžić se nije proslavila... Na izborima prije dvije godine, a tada je bila na listi SDP-a, od 40 kandidata u Općini Novo Sarajevo dobila je najmanje glasova - 63. I na kompletnoj listi, uzimajući u obzir čitav Kanton Sarajevo, dobila je ukupno 488 glasova i opet bila posljednja!

 

adna-pandzic-1

adna-pandzic-1-2

adna-pandzic-1-3

Kakve šanse ima ove godine u borbi za mjesto načelnika Općine Novo Sarajevo?!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI