nakon pet dana smrzavanja

Ogorčena Sarajka: Formula je jednostavna... Znaju li Toplane kako se računa prosječna dnevna temperatura zraka?!

Hronika 30.09.20, 12:10h

Ogorčena Sarajka: Formula je jednostavna... Znaju li Toplane kako se računa prosječna dnevna temperatura zraka?!
Građani Kantona Sarajevo smrzavaju se u svojim stanovima, a ogorčeni čitatelji traže odgovore zašto su radijatori i dalje ledeni

 

Iako su jutra i večeri u Sarajevu već danima hladni, a temperature skoro zimske, tek nekoliko stepeni iznad nule, sezona grijanja još nije počela. Iz Toplana Sarajevo juče su obavijestili javnost da su poduzeli sve neophodne mjere u cilju pripreme toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu, te da su pogonski spremni.

 

- Početak sezone grijanja je definiran Uredbom o općim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije i on se veže uglavnom za 15. oktobar, ali sezona može početi i ranije ukoliko se ispune uslovi, odnosno ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka, prema zvaničnim podacima meteorološke službe, bude ili ispod 12 stepeni Celzijusa - kazao je juče za Fenu Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo.

 

Međutim, građani Kantona Sarajevo i danima se smrzavaju u svojim stanovima, a ogorčeni čitatelji traže odgovore zašto su radijatori i dalje ledeni.

 

- Pišem vam uz molbu da pokrenete pitanje zašto grijanje u Sarajevu ne radi, iako je danas peti dan s prosječnom dnevnon temperaturom ispod 12 °C? Na moj poziv i postavljeno pitanje zašto, radnica Toplana mi je rekla da ne zna. Isto tako ne zna ni kako se računa prosječna dnevna temperatura. Formula je jednostavna, zbroje se temperature u 7 sati, u 14 sati i dva puta u 21 sat te se podijele sa 4 (T7h + T14h + 2xT21h) /4. Već pet dana zaredom rezultat je niži od 12. Molim vas da kontaktirate Toplane i tražite objašnjenje, jer mi mali građani koji redovno plaćaju račune smo u njihovoj formuli nebitan faktor - napisala nam je ogorčena čitateljica.

 

Poslali smo upit Toplanama Sarajevo, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

 

Ženja Ljubuškić juče je Istakao da Toplane Sarajevo u ovom momentu prate temperature vanjskog zraka te će, ukoliko se ispune uslovi iz predmetne Uredbe, početi sa zagrijavanjem i prije 15. oktobra.

 

Toplane Sarajevo na području Kantona Sarajevo zagrijavaju 54.000 korisnika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md/Foto: Ilustracija)

 

 

BLIN
KOMENTARI