ZAVRŠEN FILMSKI FESTIVAL U LESKOVCU

Nagradu 'Žika Pavlović' dobio film 'Otac' Srdana Golubovića

Kultura 29.09.20, 21:51h

Nagradu 'Žika Pavlović' dobio film 'Otac' Srdana Golubovića
Nagrađen je i film iz BiH „B4“ Alena Šimića u kategoriji studentskog filma, dok je u takmičarskom programu prikazan i film Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“

 

Glavna nagrada za najbolju režiju 13. leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ pripala je reditelju Srdanu Goluboviću za film „Otac“. To je odlučio tročlani žiri festivala u sastavu Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar. Ova, kao i sve ostale odluke žirije donesene su jednoglasno. „Kroz putovanje junaka u borbi za svoju porodicu reditelj precizno oslikava surovost našeg svijeta. Intiman i društveno osvješćen, bolno realističan a poetičan, ovaj film problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku”, kaže se u obrazloženju žirija o Glavnoj nagradi za najbolju režiju.

 

Dobitnik druge nagrade „Živojin Žika Pavlović” je Mladen Đorđević za režiju filma „Sumrak u bečkom haustoru”. Žiri kaže da „kroz portrete tri glavna junaka, autor nas vodi na putovanje, ne samo kroz nostalgiju već i kroz Evropu današnjice u kojoj imigracija, želje i slomljeni snovi čine realnost. S preciznošću, kroz strpljenje i poniznost saznajemo istinu kako bi rekao Godar: istina je smisao, osnova svake umjetnosti.“

 

Treća nagrada „Živojin Žika Pavlović” pripala je Marku Đorđeviću za film „Moj jutarnji smeh”. „Izrazit u postupku, reditelj nam stvara jedan duhovit i tragičan svijet, jedan veoma poseban film“, ističe žiri.

 

Nagrada „LIFFE“ za najbolju mušku ulogu pripala je Filipu Đuriću za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića, „za slojevitu, a svedenim sredstvima otelotvorenu sudbinu i u okolnostima specifičnog rediteljskog pristupa, Filipovo glumačko postignuće izuzetno je i kao individualni umjetnički čin i kao temelj celine“ smatra žiri.

 

Dobitnica nagrade „LIFFE“ za najbolju žensku ulogu je Ivana Vuković za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh” reditelja Marka Đorđevića „za originalno zamišljenu, a istovremeno precizno, autentično i duboko proživljenu ulogu Kaće. Hrabro se potčinjavajući zadatku, minimalističkim sredstvima, Ivana postiže gotovo dokumentarističku istinitost čime doprinosi ideji filma u cijelini.“

 

Ove godine je po prvi put uvedena i selekcija „Nezavisni film“. Žiri su činili Mina Đukić, Dragan von Petrović i Kosta Peševski i, po njihovoj ocjeni, najbolji je film „Oroslan“ slovenačkog reditelja Matijaša Ivanišina. „Briljantnog koncepta, maštovite forme i duhovite realizacije, „Oroslan” se originalnošću ne izdvaja samo u regionalnoj kinematografiji, već svojim kvalitetom zaslužuje značajnije mesto i na mapi evropskog filma. Vizuelni izgled i snimanje filmskom trakom doprinose vanvremenskom utisku filma, koji svojom autorskom slobodom možda više i pripada zlatnom periodu filmske umetnosti 60-ih i 70-ih godina, nego današnjem vremenu”, glasi obrazloženje žirija.

 

darko-bajic-840x420

 

Posebno priznanje žirija u ovoj kategoriji za građenje priče atmosferom i stilom filma pripalo je Stefanu Maleševiću za film „Mamonga“.

 

Žiri u sastavu Boban Skerlić, Miloš Vlalukin i Dragan Jović jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova. Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“, nagrada za najboljeg mladog reditelja pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma „Pečat“. Druga nagrada „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja ide Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma „B4“, dok je dobitnica treće nagrade „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja pripala Nini Ognjanović iz Srbije za režiju filma „Plaču“.


Filmski festival u Leskovcu već godinima vrlo uspješno vodi priznati filmski reditelj Darko Bajić.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI