VIDEO/ Bakir Izetbegović u intervjuu za RTL

'U Zagreb sam došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom'

Front 28.09.20, 21:16h

'U Zagreb sam došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom'
Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik, rekao je Izetbegović

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je uoči razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu dao intervju za RTL televiziju.

 

Na konstataciju novinarke RTL-a da je prije desetak dana kritizirao hrvatskog premijera Plenkovića kao i predsjednika Zorana Milanovića zbog dolaska Milorada Dodika, te da će razmisliti hoće li doći u Zagreb, Izetbegović je odgovorio da nije rekao da će razmisliti, nego da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da naravno moraju razgovarati i da će se on odazvati Plenkoviću.

 

 - A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedavajući Šefik Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, a ne njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardirao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije nego s predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski - kazao je Izetbegović.

 

Na pitanje da li će tokom susreta razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku, "a to je položaj Hrvata u BiH", te hoće li se otvoriti tema izmjene izbornog zakonodavstva, Izetbegović je kazao da će to biti jedna od tema, ali da "mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene izbornog zakona".

 

- Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrlo kompleksno i sve se mora primijeniti - dodao je Izetbegović.

 

Na pitanje "Ali morate shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka", Izetbegović je naglasio da je Komšić odabran voljom građana.

 

- Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik... - pojasnio je Izetbegović.

 

Na konstataciju novinarke da Dayton osigurava ravnopravnost svih triju naroda, Izetbegović je kazao da je sve rađeno po Ustavu i zakonu.

 

- S druge strane, nama je od HDZ-a zaustavljeno formiranje Federalne vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema Federalne vlade. Već godinu dana od HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom - naveo je Izetbegović.  

 

Na konstataciju novinarke da "moram citirati što je rekao Milanović: Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH", Izetbegović je odgovorio da je to vrlo ružna izjava.

 

- Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude - kazao je Izetbegović.  

 

Dodao je da trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje političko ozračje u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, bolje odnose Hrvatske i BiH, te da očekuju da Hrvatska napravi iskorake.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI