VIDEO/ Za sklapanje računara trebalo odvojiti cijeli dan

Galaksija, prvi jugoslovenski kompjuter koji odbija da umre: Prodavao se u 'uradi sam' verziji za 200 njemačkih maraka

Nedjeljni magazin 28.09.20, 21:08h

Galaksija, prvi jugoslovenski kompjuter koji odbija da umre: Prodavao se u 'uradi sam' verziji za 200 njemačkih maraka
Galaksija je postojala u dvije verzije. Komercijalnu je sklapala i prodavala školama mala radionica Elektronika Inženjering, dok je “uradi sam” verzija opisana u specijalnom izdanju časopisa “Galaksija” pod naslovom “Računari u vašoj kući”

 


Prvi jugoslovenski kompjuter zvao se "Galaksija" i razvio ga je Voja Antonić 1983. godine.

 

Galaksija je konstruisana s namjerom da bude što jeftinija i pogodna za samostalno pravljenje ‒ sadržala je jednostranu ploču, minimalan broj čipova, 4KB RAM i isto toliko ROM memorije, pristojan bejzik, profesionalnu tastaturu i softverski podržan video. Spoljna memorijska jedinica je bila kasetofon a kao monitor se koristio običan televizor, po mogućnosti sa video ulazom.

 

Galaksija je postojala u dvije verzije. Komercijalnu je sklapala i prodavala školama mala radionica Elektronika Inženjering, dok je “uradi sam” verzija opisana u specijalnom izdanju časopisa “Galaksija” pod naslovom “Računari u vašoj kući”. Antonić se prisjetio da je tad dobio oko 8.000 pisama od ljudi koji su uspjeli da naprave računar, prema objavljenim uputstvima. Za sklapanje računara je bilo potrebno između 8 i 24 sata, a cijena je bila oko 200 njemačkih maraka.

 

 

Mnogo zanimljivosti prati priču o prvom jugoslovenskom kompjuteru, a namjera autora dokumentarnog filma “Galaksija – računar koji je odbio da umre!” je da ih zabilježi u okviru cjelokupne retrospektive, sve do sadašnjeg momenta, kad odbija da se “skloni” sa scene.

 

„Ovaj film je odavno prerastao sve nas koji smo radili i radimo na njemu. Ne samo zbog tematike i činjenice da se u njemu nalazi posljednji zabilježeni intervju našeg dragog prijatelja Zorana Modlija, već stoga što je postao svojevrsni legat svih nas koji smo se u našim životima susretali sa Galaksijom, družili sa Vojom, Dejanom i naravno Zoranom. Ostavština za budućnost svih nas koji smo kucali po tasterima Galaksije, pisali programe za nju i druge računare, igrali se i odrastali uz nju i njih”, naveo je autorski tim u svom posljednjem obraćanju javnosti i pozvao sve zainteresovane da pomognu u nastavku finansiranja projekta, koji je zbog posljedica pandemije ostao bez predviđene finansijske podrške.

 

 

(Frontal.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI