Nakon novih saznanja

Preokret u aferi 'respiratori': Hoće li pasti optužnica protiv Hodžića, Solaka, Novalića i Zolaka?

Front 28.09.20, 15:17h

Preokret u aferi 'respiratori': Hoće li pasti optužnica protiv Hodžića, Solaka, Novalića i Zolaka?
Optužba o pranju novca je teško održiva, jer su respiratori plaćeni budžetskim novcem, a ne novcem iz nekih ilegalnih tokova, te je uz to posao rađen sa kineskom firmom u kojoj je većinski vlasnik država Kina

 

Prošle sedmice je zvanično raspisan novi tender za verifikaciju, servisiranje i instaliranje 100 respiratora nabavljenih iz Kine.

 

Novo svjetlo na cijelu priču bacaju informacije koje govore da su respiratori jednaki nabavljenim iz Kine već u UKC Tuzla, pišu Vijesti.ba.

 

Kantoni su već zatražili dostavu ovih respiratora, a to bi se i moglo desiti nakon drugog tendera jer se firma Markonis-Medic, zastupnik respiratora za Srbiju, propustila javiti na prvi tender.

 

Ove informacije daju potpuno novi kontekst cijelom slučaju. S obzirom da se u javnosti uveliko priča o skorom podizanju optužnice u slučaju „Respiratori“, upitno je šta će se osumnjičenima eventualno staviti na teret. Naime, optužba o pranju novca je teško održiva, jer su respiratori plaćeni budžetskim novcem, a ne novcem iz nekih ilegalnih tokova, te je uz to posao rađen sa kineskom firmom u kojoj je većinski vlasnik država Kina.

 

Također, optužba o zloupotrebi službenog položaja je vjerovatno ključna greška Tužilaštva. Naime, Vlada po Zakonu o Vladi, odlučuje većinom glasova, a premijer je samo jedan od 17 članova Vlade. Treba podsjetiti da su sve odluke na Vladi FBiH donesene jednoglasno, a isplatu je izvršilo Federalno ministarstvo finansija na čijem je čelu Jelka Miličević, koja je ujedno i komandantica Štaba civilne zaštite.

 

Važno je podsjetiti i da je u svojstvo osumnjičenog naknadno uveden i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak. Pouzdano se zna da premijer FBiH Fadil Novalić nikada nije na ovu ili bilo koju drugu temu uopće razgovarao sa Zolakom ili nekim drugim iz pomenute agencije, pišu Vijesti.ba. Agencija je članovima Ureda premijera FBiH tek saopćila procedure koje je potrebno ispuniti da bi ove firme dobile dozvolu za uvoz, a Vlada FBiH nema nadležnost nad ovom agencijom koja je na državnom nivou. Stoga se postavlja i opravdano pitanje o smislu otpužbe da se radi o organizovanoj grupi.

 

Nadalje, Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio je da su respiratori stacionarni i da se mogu koristiti za intenzivnu njegu te u operacionim salama, što osporava i tvrdnje o neupotrebljivosti respiratora.

 

Također, prema navodima Instituta, u dokumentima proizvođača stoji da ovi respiratori zadovoljavaju tretman Covid pacijenata i po skraćenoj i po strogoj proceduri, koje je donijela ovlaštena agencija iz Velike Britanije. Kako pišu Vijesti.ba, uređaj je prošao proceduru certifikacije, upotrebljavaju se u cijelom svijetu i uvršten je u registar država poput Rusije, Njemačke, Australije itd. Osim toga, nalazi Instituta otkrili su da je sve ovo utvrdila i laboratorija iz njemačkog Nirnberga koja važi za jednu od najkompetentnijih za ocjenjivanje usklađenosti medicinskih instrumenata, pišu Vijesti.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI