android aplikacija

Sad će se znati ko i kako vara, i građani mogu sve pratiti: Online priručnik za posmatranje Lokalnih izbora u BiH

Front 28.09.20, 09:54h

Sad će se znati ko i kako vara, i građani mogu sve pratiti: Online priručnik za posmatranje Lokalnih izbora u BiH
To je svojevrstan brzi vodič kroz prepoznavanje neregularnosti sa listom potrebnih akcija koje treba poduzeti da bi se takvi postupci sankcionirali, a izborni proces zaštitio

 

 

Priručnik za posmatranje izbora je besplatna android aplikacija namijenjena prije svega akreditovanim posmatračima političkih stranaka ili nevladinih organizacija, ali i drugim građanima koji imaju želju da se detaljnije upoznaju sa izbornim procesom i uzmu aktivnije učešće u zaštiti tog elementarnog demokratskog prava svakog građanina.


Kroz aplikaciju su, u edukativnoj sekciji, predstavljena izborna pravila i procedure definisane Izbornim zakonom BiH i drugima aktima, tako da se korisnici mogu detaljno upoznati sa njima i prepoznati situacije u kojima su ona ugrožena.


U drugom, važnijem, segmentu aplikacije tematski su obrađena do sada poznata narušavanja izbornih pravila tokom izbornog dana.


To je svojevrstan brzi vodič kroz prepoznavanje neregularnosti sa listom potrebnih akcija koje treba poduzeti da bi se takvi postupci sankcionirali, a izborni proces zaštitio.

 

ndi-prirucnik-izbori


Priručnik je razvio NDI (Nacionalni demokratski institut BiH) u saradnji sa firmom Creativo, a ukoliko vas zanima sve što u njemu možete saznati i želite biti aktivni posmatrač ovogodišnjih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, kliknite ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI