na festivalu u beogradu

Dokumentarac 'Indexi' Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure trijumfovao na petom 'Dok’n’Ritmu'

Kultura 27.09.20, 13:20h

Dokumentarac 'Indexi' Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure trijumfovao na petom 'Dok’n’Ritmu'
U takmičarskoj selekciji petog izdanja festivala “Dok’n’Ritam” od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu prikazano je 15 filmova, od kojih 13 premijerno pred srpskom publikom


Dokumentarac "Indexi" Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure trijumfovao je na 5. Festivalu muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam" osvojivši nagrade stručnog žirija i publike.

 

“Ovaj film, stvaran čak tri godine, otkriva i aktuelizuje nevjerovatan potencijal i talenat kakav su umjetnici imali na ovim prostorima. Ljudi koji su prošli kroz ovaj bend i njihovo tiho ili glasno svjedočenje je prava vrijednost ovog izvanrednog filma, kao omaž vremenu kada je jutro zaista moglo da promijeni sve”, ocijenio je žiri u kome su bili reditelj Milorad Milinković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti Aleksandar S. Janković i glumac i muzičar, frontmen sastava “Zoster” Mario Knezović.

 

 

Specijalnu nagradu žirija osvojio je dokumentarac “Viktorija, 15” Mine Petrović o mladoj bubnjarki iz Smedereva.

 

U takmičarskoj selekciji petog izdanja festivala “Dok’n’Ritam” od 22. do 25. septembra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu prikazano je 15 filmova, od kojih 13 premijerno pred srpskom publikom.


Publika je u revijalnom programu, između ostalog, imala priliku da pogleda ekranizovanu priču o čuvenom fotografu Džimu Maršalu koji je tokom 20. veka fotografisao najveće svjetske rock zvijezde, priču o živoj legendi ex-yu i hrvatske muzičke scene Džimiju Staniću, koji i u 93. godini sa puno radosti i entuzijazma nastupa na klupskim scenama u Zagrebu, zatim dokumentarac o nastupu sastava “Repetitor” u Centralnom zatvoru, film o legendarnom Tusti iz benda “KUD Idijoti” i priču o bioskopu sa (nekada) najvećim platnom na Balkanu, a sada centru urbane kulture – “Kino Šipka”.

 

Festival je završen dodjelom nagrada i koncertom sastava “Viva Vops”.

 

“U godini koju je planetarno obilležila pandemija ‘Dok’n’Ritam’ je jedan od rijetkih festivala u zemlji i regionu koji je ipak održan uživo. Pokazalo se da i u ovim vremenima naš festival ima vjernu publiku, koja je prisustvom i odgovornim ponašanjem festivalske sadržaje učinila još više vidljivim, u ovom kovidljivom trenutku 21. veka”, ocenila je Sandra Rančić, osnivač i umjetnička direktorka Festivala muzičkog dokumentarnog filma.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI