odluka stupa na snagu u ponedjeljak

Region ublažava mjere: Naši građani više ne moraju u obavezni karantin, uvjet je samo jedan, i ima veze s testom!

Hronika 27.09.20, 09:47h

Region ublažava mjere: Naši građani više ne moraju u obavezni karantin, uvjet je samo jedan, i ima veze s testom!
To je dogovoreno u okviru liberalizacije putovanja za državljane zemalja sa takozvane narandžaste i crvene liste, a BiH je na crvenoj listi


Od sutra, 28. septembra, državljani Bosne i Hercegovine moći će putovati u Sloveniju bez obaveze 10-dnevnog karantina. Moraju ispuniti jedan uvjet, a to je negativan PCR test na koronavirus. Test mora biti urađen u nekoj od država EU, onaj iz naše zemlje neće biti validan pri prelasku granice.

 

To je dogovoreno na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Slovenije, a u okviru liberalizacije putovanja za državljane zemalja sa takozvane narandžaste i crvene liste, a BiH je na crvenoj listi.

 

- Osoba koja uđe u Sloveniju i ima prebivalište u državama sa crvene ili narandžaste liste ili dolazi iz tih zemalja, bit će u karantinu u periodu od deset dana zbog mogućnosti infekcije koronavirusom. Ipak, karantin neće biti naređen ukoliko osoba pokaže negativan test u vrijeme prelaska granice. Test ne smije biti stariji od 48 sati i mora biti izvršen u zemlji EU ili zemlji Šengena - kazali su iz Vlade Republike Slovenije.

 

Izuzeci u ovom novom pravilu zvanične Ljubljane su prijavljeni radnici, prevoznici robe, putnici u tranzitu i slično.

 

Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 28. septembra 2020. godine.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI